Pola studenata iselit će se ne zaposle li se u tri godine

Autor: Marija Crnjak , 19. svibanj 2016. u 12:58
Nedostaje 3500-4000 liječnika specijalista/M. S./PIXSELL

Danom liječničkih karijera protiv iseljavanja.

U Hrvatskoj trenutačno nedostaje između 3500 i 4000 liječnika specijalista, a u idućih šest godina u mirovinu će ih otići 1700. Istodobno će u sustav ući novih 3000 liječnika. Dakle, problem nije u proizvodnji kadra, već u iseljavanju u inozemstvo koje prelazi okvire uobičajenog odljeva.

Na to su upozorili organizatori prvog hrvatskog Dana liječničkih karijera koji će se održati 10. lipnja na zagrebačkom Medicinskom fakultetu. Manifestacija koja bi trebala ohrabriti hrvatske studente medicine da ostanu u Hrvatskoj održava se u organizaciji Centra za planiranje zanimanja u biomedicini i zdravstvu Medicinskog fakulteta u Zagrebu, u suradnji s Ministarstvom zdravlja, HZZO-a, Hrvatske liječničke komore i Liječničkoga zbora.

"Imamo alarmantan podatak da se 50% studenata završne godine studija medicine planira trajno iseliti iz Hrvatske ako u roku tri godine nakon diplome ne realiziraju svoje ciljeve i ne uđu u sustav", rekao je Danko Relić, predstojnik Centra. Dekan Medicinskog fakulteta Marijan Klarica upozorio je na nedovoljnu potporu drzave fakultetu. Predsjednik HLK-a Trpimir Goluža pohvalio je Ministarstvo zbog konačnog donošenja pravilnika o dopunskom radu liječnika, a pomoćnik ministra Ivan Bekavac najavio je nove mjere usmjerene prema zadržavanju liječnika u zemlji, među kojima je i pravilnik o specijalističkom usavršavanju koji će omogućiti veću mobilnost liječnika, smanjiti financijski teret te ispraviti nepravdu mladim liječnicima koji su bili izlozeni sudskim progonima. 

Komentirajte prvi

New Report

Close