Pokušava li HNS zakočiti oporezivanje nekretnina?

Autor: Poslovni.hr , 04. kolovoz 2017. u 10:17
Foto: Dino Stanin/PIXSEL

Porez na nekretnine, koji bi od 1. siječnja iduće godine prema novom zakonu trebao zamijeniti postojeće komunalne naknade, uvest će se ako načelnici i gradonačelnici na vrijeme odrade svoj dio posla te ako to bude pozitivno za građane, izjavio je jučer potpredsjednik Vlade Predrag Štromar.

Štromar je tako najavio mogućnost odgode novog zakona. "Ukoliko je sve u redu, ako će načelnici i gradonačelnici moći odraditi svoj dio posla i ako će to biti pozitivno za građane, onda idemo s tim. Ukoliko bude problema, moramo razgovarati na koji način promijeniti provedbene akte", objasnio je Štromar. Štromar je poručio da će se o uvođenju novog poreza u Vladi još razgovarati idućih mjeseci, piše Novi list.

Po njegovom mišljenju, do kraja godine ostalo je dovoljno vremena da općine i gradovi pripreme sve što treba za uvođenje tog poreza. Veće općine i gradovi, smatra Štromar, imaju kapacitete da odrade taj posao, koji među ostalim predviđa prikupljanje podataka o svim nekretninama na njihovom području, definiranje zona i koeficijenata na temelju kojih će se porez naplaćivati. Problema bi, kaže, moglo biti u manjim općinama s kojima će država "morati komunicirati".

Na pitanje hoće li građani uvođenjem poreza za nekretnine i građevinske rente imati manje troškove nego kroz postojeći sustav naplate komunalne naknade, potpredsjednik Vlade odgovara potvrdno. "Većini građana troškovi neće biti viši, zavisi o samoj cijeni procijenjene nekretnine. No, mislim da će većina građana plaćati manje", poručuje Štromar.

Porez na nekretnine trebao bi krenuti u primjenu nakon što je "na čekanju" proveo punih pet godina. Za Milanovićeve vlade od oporezivanja nekretnina odustalo se upravo pod pritiskom HNS-a. 

Komentirajte prvi

New Report

Close