Pogodite tko je Vladu upravo optužio za bezidejnost

Autor: Poslovni.hr/Hina , 18. travanj 2013. u 17:32
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Saborski zastupnici tijekom poslijepodnevnog zasjedanja kratko su razmotrili paket zakona koji se odnose na mirovinske fondove i socijalne sigurnosti, a HDZ-ov zastupnik Đuro Popijač vladajuće je optužio za „bezidejnost“ kada je riječ o reformi cijelokupnog mirovinskog sustava.

 Saborski zastupnici tijekom poslijepodnevnog zasjedanja kratko su razmotrili paket zakona koji se odnose na mirovinske fondove i socijalne sigurnosti, a HDZ-ov zastupnik Đuro Popijač vladajuće je optužio za „bezidejnost“ kada je riječ o reformi cijelokupnog mirovinskog sustava.

„Očekivali smo ozbiljne promjene u cijelom mirovinskom sustavu, a ne samo one koji se usklađuju s europskom pravnom stečevinom, a koje se nude predloženim zakonskim dopunama“, poručio je Popijač ustvrdivši kako je sve više korosnika mirovinskih fondova, a sve manje onih koji u njih uplaćuju.

Bezidejnost aktualne vlade, kako je naglasio, dovodi u pitanje održivost cjelokupnog mirovinskog sustava.

S njim se složio i HDSSB-ov zastupnik Dražen Đurović (HDSSB) koji je ustvrdio kako je došlo vrijeme da se razmotre učinci reforme prvog, drugog i trećeg mirovinskog stupa.

Dopunama zakona o obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima usklađuje se važeći zakon s europskim zakonodavstvom o djelatnostima i nadzoru institucija za strukovno mirovinsko osiguranje u dijelu koji se odnosi na zatvorene dobrovoljne mirovinske fondove, odnosno mirovinska društva koja njima upravljaju.

Također se uređuju odnosi, odnosno obveze regulatora – Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA) prema Europskom nadzornom tijelu za osiguranje i strukovno mirovinsko osiguranje (EIOPA).

Zastupnici su danas kratko raspravili i prijedlog zakona o Nacionalnoj infrastrukturi prostornih podataka (NIIP) koji bi trebao osigurati pristup, dijeljenje, korištenje i ažuriranje prostornih podataka na načelima transparentnosti, razmjernosti, ekonomičnosti i dostupnosti.

„Centralizirani pristup pretraživanja prostornih podataka u nadležnosti subjekata NIPP-a omogućit će jednostavnije pregledavanje i preuzimanje istih, što će u konačnici imati za posljedicu veću učinkovitost državne uprave u područjima koja su direktno ili indirektno vezana za prostorne podatke“, pojasnila je ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš.

Mišljenja je i kako će zakon imati utjecaj na proračun time što se za isti ili sličan set prostornih podataka neće financirati izrada u nekoliko različitih institucija, nego samo u jednoj, a koja će putem nacionalne infrastrukture prostornih podataka te prostorne podatke dijeliti s drugima.

Igor Kolman (HNS) ocijenio je kako je riječ o zakonu „koji pomaže uvođenju reda u sustav“. Zakon će, vjeruje Kolman, omogućiti veću učinkovitost državne uprave.

Branko Bačić (HDZ) također je pozdravio predloženi zakon ocijenivši kako on pridonosi izgradnji sustava evidencije prostornih podataka u Hrvatskoj.

Komentirajte prvi

New Report

Close