Poduzetnici polažu nade u Vrdoljaka, no žale za Čačićem

Autor: Danijela Jozić / VLM , 16. studeni 2012. u 10:47
Radimir Čačić je i Ivicu Mudrinića, i Branka Roblića, i Tomislava Debeljaka i Zvonka Biljeckog osvojio svojom energijom i zalaganjem u privlačenju investicija

Svaka čast Vrdoljaku, ali on nije ni 10 posto Čačića. On nije osoba koja može pratiti probleme cijeloga gospodarstva, smatra Nikica Gabrić.

Odobravaju Vrdoljaka, žale za Čačićem – zaključak je koji se nameće nakon što smo u četvrtak proveli anketu među vodećim poduzetnicima i gospodarstvenicima o tome hoće li im "nedostajati" Radimir Čačić te što misle o njegovu nasljedniku Ivanu Vrdoljaku. Nakon što je u utorak Radimir Čačić zbog bezuvjetne presude mađarskog suda podnio ostavku na sve funkcije u državi, njegove će dvije ključne pozicije u Vladi preuzeti Vesna Pusić (mjesto prve potpredsjednice) i Ivan Vrdoljak (poziciju ministra gospodarstva), a to bi danas trebao potvrditi Sabor.

Predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) i prvi čovjek T-HT-a Ivica Mudrinić za Poslovni dnevnik je rekao da poslodavci odobravaju imenovanje Ivana Vrdoljaka, dosadašnjeg ministra graditeljstva i prostornog uređenja. "Ministar Vrdoljak je pokazao razumijevanje i za nužne promjene zakonodavnoga okvira koji koče investicije i razvoj, što smatramo ključnim problemom za oporavak gospodarstva. Apeliramo da se posveti rješavanju upravo problema smanjivanja prepreka poslovanju, poboljšanju poduzetničke i investicijske klime te povećanju konkurentnosti zemlje", smatra Mudrinić. Mudrinić je pritom pohvalio i bivšeg ministra Čačića zbog "energije, truda i proaktivnosti koju je pokazao na svojim pozicijama u Vladi u pokretanju investicija i oporavku domaćega gospodarstva, kao i visoku razinu razumijevanja za probleme s kojima se suočavaju poduzetnici u Hrvatskoj".

"Ono što je sada za poduzetnike vrlo bitno je da Vlada, suočena s njegovim odlaskom, nastavi istom energijom pokušavati osigurati što bolje okruženje za domaće i strane investicije koje jedine mogu dovesti do oporavka gospodarstva", kaže prvi čovjek HUP-a. Mudrinić, koji je nedavno izjavio kako Vladi treba i ministar za reforme, smatra i da bi bilo dobro da novi ministar zadrži "jaku, koordinativnu funkciju za razvoj gospodarstva kako bi se posao u gospodarskim resorima nastavio obavljati bez zastoja". Kako se moglo u četvrtak čuti o tome tko će biti koordinator u Vladi za gospodarstvo naknadno će odlučiti SDP. I dok nam jedan dio poduzetnika uopće nije htio komentirati odlazak Čačića i imenovanje Vrdoljaka, neki su nam vrlo otvoreno i bez dlake na jeziku komentirali novonastalu situaciju. "Odlazak Radimira Čačića iz Vlade sigurno je gubitak za Hrvatsku. Bio sam s njim u Kataru i vidio ga kako pregovara. On to radi srčano, pametno i čvrsto i u interesu za hrvatsku. Zna materiju, zna strane jezike i nije slabić u pregovorima s investitorima. Nažalost, Čačić ima problem zbog svoje naravi i nekih karakterinih osobina, što je na kraju najviše štete donijelo njemu samome", rekao nam je Nikica Gabrić, vlasnik Klinike Svjetlost.

"Svaka čast Ivanu Vrdoljaku, ali on nije ni 10 posto Čačića. On nije osoba koja može pratiti probleme cijeloga gospodarstva", rekao je Gabrić. Tomislav Debeljak, vlasnik samoborskog Diva koji napokon treba preuzeti Brodosplit, rekao nam je da odlazak Čačića ne bi trebao ni na koji način zaustaviti taj posao. O samom Čačiću pak kaže: "Koliko god je bio nepopularan, Radimir Čačić je osoba koja zna što radi. On ima viziju i zna kako bi trebao izgledati gospodarski oporavak Hrvatske. Razumije problematiku realnog sektora. On je jedna od rijetkih osoba s kojom sam se razumio na prvu bez puno objašnjavanja." Za Vrdoljaka pak kaže da ne zna dovoljno o njegovu radu, no da mu se čini kao "čovjek koji stoji čvrsto na zemlji i shvaća gospodarsku problematiku". Vlasnik Geofota Zvonko Biljecki pak misli da je Ivan Vrdoljak izvrsno rješenje jer se imao prilike upoznati s njegovim načinom rada. "Vrdoljak će biti odličan nasljednik Čačića. Ono što mora nastaviti su: investicije, investicije i investicije. I domaće i strane. Ako se nastavi samo s uvođenjem reda oko poreza, nećemo daleko stići", kaže Biljecki. Branko Roglić, vlasnik Orbica, smatra da je odlazak Čačića velik gubitak i za Vladu i za sve u realnom sektoru. "On je jedini imao iskustvo iz realnog sektora kao i hrabrost da se u teškim vremenima uhvati s njima ukoštac. I Vrdoljak je bio blizu realnog sektora, ali morat će učiti, i to brzo", smatra Roglić. 

Komentari (3)
Pogledajte sve

…ma koji čačić … hrvatskoj triba tehnička vlada vlada znanja i stručnosti a ne ove bahatosti,licemjerja i kluposti hdz i sdp…

sad ispada da je čačić bio vunderkind koji “prati” sve. obični pozer komu se jedine aktivnosti ho-ruk akcije što ih smisli u pet minuta, neozbiljan i neodgovoran do boli.

sve je ti ista škola komunističkih menadžera hdz-sdp, koji su i dalje uvjereni da menadžment nije struka, nego eufemizam za političku apanažu, i da se temeljni problemi mogu “rješavati” trik-potezima.

a izgleda da je taj gabrić jedan od takvih, državna potpora za otvaranje posla u kataru potrebna je iznimno kapitalno intenzivnim biznisima, eventualno radovima na infrastrukturi, kliniku bi da je sposoban mogao otvoriti sam.

Nikica, ni Vama ne bi škodila mala korekcija vida,

da nije bilo takvih kao Čačić (zavlači nas sa svojim privatnim problemima od siječnja) gospodarstvo ne bi ni bilo u problemima i ne bi Vrdoljak imao što pratiti, sve bi išlo normalno

New Report

Close