Podizanje praga za izbjegavanje javnog natječaja ubrzava proces nabave

Autor: Darko Bičak , 27. listopad 2013. u 22:00
Ivan Miloloža pozdravlja podizanje praga/Žarko Bašić/PIXSELL

Najveći javni naručitelji u Hrvatskoj su Hrvatske autoceste, Zagrebački holding te HEP.

Usklađujući pravnu regulativu s onom u Europskoj uniji, hrvatska Vlada odlučila je višestruko povećati prag za obvezni natječaj pri javnim nabavama s 70.000 kuna na 200.000 za nabavu robe i usluga te 500.000 kuna za radove.

Kao razlog se navodi želja za ubrzanjem postupka javne nabavke, a čime bi se u konačnici pomoglo gospodarstvu u recesijskom razdoblju. No, da li će to dovesti do pokretanja gospodarstva, ili pak do veće korupcije, stručnjaci i poduzetnici su podjeljeni. Tako Ivan Miloloža, predsjednik Uprave Munje, ali i jedan od čelnika Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), smatra ovaj potez pozitivnim. "Dobro je što će doći do povećanja limita za nužno raspisivanja javnog natječaja jer će se na taj način moći ubrzati ozbiljni poslovi te će se uštedjeti na troškovima administracije", kaže Miloloža. S druge strane, antikorupcijski stručnjak Zorislav Antun Petrović naglašava da je hrvatska praksa pokazala da svako ublažavanje kriterija trošenja državnog novca, a koji mogu smanjiti korupciju, loše utječe na društvo.

"Ono što se može dobiti na ubrzanju samog postupka nabavke, to se može izgubiti na višoj cijeni robe i usluge. Mislim da nema niti jednog poreznog obveznika u Hrvatskoj koji ne bi podržao da se proces ugovaranja poslova za bojenje tunela na našim autocestama odužio kroz nekoliko tjedana ili mjeseci, a ne da se dogodilo ovo što se dogodilo da smo platili bojenje Male Kapele i Svetog Roka 43 milijuna kuna", navodi Petrović.  Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, lani je u Hrvatskoj bilo javnih narudžbi u vrijednosti od 40-ak milijardi kuna. Od toga na tzv. bagatelne nabavke, vrijednosti manje od 70.000 kuna, otpada 6,07 milijardi. Javne nabavke su u ukupnom BDP-u lani imale udio od 11,9 posto.

Naručitelji su objavili ukupno 21.092 ugovora javne nabave vrijedne 33,25 milijardi kuna. Po predmetu nabavke, na robu otpada 42,93 posto ugovora, na radove 34,09 posto, a usluge su u javnoj nabavi sudjelovale s 23,01 posto ukupnih ugovora. Kod bagatelnih narudžbi prednjače usluge s 47 posto, a slijede roba s 42 posto i radovi s 11 posto. Najveći naručetelji javnih nabavki bio je HAC s ukupnom vrijednošću ugovora od 2,01 milijardu kuna, a slijede Zagrebački holding s 1,64 milijarde i Hrvatske ceste s 1,58 milijardi. Među prvih deset naručitelja su još HŽ, Jadrolinija, Grad Zagreb i Hrvatske šume te tri HEP-ova društa. Ukoliko bi se zajednički gledala HEP grupa, tada su oni navjeći naručitelj s ukupnim iznosom od gotovo tri milijarde kuna. Na najvećih 10 naručitelja otpada 30 posto svih javnih narudžbi u Hrvatskoj. 

Komentari (6)
Pogledajte sve

Bit će posla, bit će posla za moju tvrtku. Bravo Vlada. Tako smo nekad fino radili. Uz tu i tamo poneki anex kad bi probijali limite.

najbolje će biti da zaduže pečate, linić doma, a čačić u zatvor, pa da mogu izravno ugovarati s frendovima “s nogu”.

očita je namjera kukuriku beščasnika da razvale sve elemente kakve-takve uređenosti u društvu koji su ostali. predstečajne nagodbe, privatne odluke o opraštanju ogromnih dugova, divlje različit tretman poreznih obveznika uz diskriminaciju po privatnom nahođenju vrha, sad i “privatizacija” nabave – sve su to pokušaju da se putem sabora dođe do stanja u kojem se više kriminal i korupcija uopće ne mogu kazneno goniti.

ovi paraziti iz HUP-a su ista bagra kao i ovi iz HGK koji proizvode maglu, izmišljaju toplu vodu, maskriraju državni proračun i nikome ništa.
Gospodo dajte relevantne podatke što ste unaprijedili, poboljšali, stvorili, proizveli. Znate što jedno VELIKO NIŠTA, skupa sa cjelokupnom strukturom u vlasti koja je isto tako sposobna u proizvodnji ničega. SRAMITE SE SVI DO JEDNOGA.

a vraća nam dobro poznati pojam korupcije stranke na vlasti.
Pa dobro ima li tu netko normalan više …

New Report

Close