Počeo sastanak Pusić-Erjavec, ‘nitko ne očekuje dogovor odmah’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 30. siječanj 2013. u 20:43
Vesna Pusić i Karl Erjavec, arhivska fotografija (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL)

Ministrica Pusić pri dolasku na sastanak nije davala izjave, dok je Erjavec izjavio da večeras očekuje korak naprijed, ali ne i konačno rješenje.

Potpredsjednica hrvatske vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić započela je u srijedu navečer u Bruxellesu sastanak sa slovenskim kolegom Karlom Erjavcem s kojim će razgovarati o pitanju Ljubljanske banke i pravodobnoj ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora u slovenskom parlamentu.

Sastanak se održava u zgradi Vijeća Europske unije, a najavljeno je da bi trebao trajati sat i pol do dva. Predviđeno je da ministri najprije razgovaraju u četiri oka, a kasnije će im se pridružiti suradnici.

Ministrica Pusić pri dolasku na sastanak nije davala izjave, dok je Erjavec izjavio da večeras očekuje korak naprijed, ali ne i konačno rješenje.

"Očekujem vrlo dobar razgovor s ministricom i da ćemo se približiti rješenju", rekao je Erjavec. Na pitanje može li se s ovoga sastanka očekivati konačno rješenje, Erjavec je odgovorio: "Teško da ćemo već danas imati rješenje, mislim da ćemo morati napraviti još nekoliko koraka".

Ministrica Pusić je prije nekoliko dana izjavila da su dvije zemlje "blizu rješenja", a Erjavec je pred odlazak u Bruxelles ponovio da je optimist da će se naći rješenje za pitanje Ljubljanske banke. Najavio je da će hrvatsku ministricu upoznati i s time da je zbog političke situacije u Sloveniji za to relativno malo vremena, jer bi se u krajnjem slučaju moglo dogoditi da u Sloveniji zbog krize dođe do raspuštanja parlamenta i raspisivanja prijevremenih izbora, a u tom slučaju ratifikaciju se ni tehnički ne bi moglo provesti na vrijeme.

Slovenska strana ponavlja da je uvjet za ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora povlačenje tužbi protiv Ljubljanske banke pred hrvatskim sudovima, a hrvatska strana ističe da je spremna povući punomoći za te tužbe ako se nađe alternativni način za pitanje prenesene štednje, to jest štednje koju su štediše filijale Ljubljanske banke u Zagrebu prenijele na hrvatske banke, a koju je poslije financirala hrvatska država.

Europska komisija posljednjih dana pojačava pritisak ponavljajući pozive Hrvatskoj i Sloveniji da hitno pronađu uzajamno prihvatljivo rješenje za pitanje Ljubljanske banke kako bi se ratifikacija hrvatskog pristupnog ugovora mogla dovršiti na vrijeme.

TV Slovenija: Nitko ne očekuje dogovor odmah

 Nitko ne očekuje da će do sporazuma o rješenju koje bi omogućilo ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora s EU u Sloveniji moglo doći još u srijedu na večer, javila je Slovenska televizija u svojoj prvoj vijesti u izravnom javljanju iz Bruxellesa, uoči susreta šefova diplomacija Hrvatske i Slovenije Vesne Pusić i Karla Erjavca.


Uvjet Slovenije za rješenje pitanja Ljubljanske banke i ratifikaciju jest i dalje da Hrvatska povuče tužbe protiv Ljubljanske banke pred hrvatskim sudovima. Budući da se stajališta približavaju, vjerojatno će biti potreban još jedan susret kojemu bi nazočili i pregovarači za Ljubljansku banku Zdravko Rogić i France Arhar, ali i dogovor na najvišoj razini, javljaju slovenski mediji.

Dodaju da će Slovenija tražiti da se starim deviznim štedišama Ljubljanske banke u Hrvatskoj novac isplati iz potraživanja koja Ljubljanske banke Zagreb ima prema hrvatskim tvrtkama, te tvrde da je tih sredstava "dovoljno" za isplatu štediša.

Komentirajte prvi

New Report

Close