Po nezaposlenosti mladih Hrvatska među pet najgorih zemalja u EU

Autor: Poslovni.hr/Hina , 13. travanj 2015. u 15:00
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Na godišnjoj razini, u 2014. zaposlenost je porasla za 1 posto na razini EU-a i rasla je u svim zemljama članicama, osim na Cipru, u Finskoj i Latviji.

Broj zaposlenih postupno raste u većini država Europske unije, a najveći problemi ostaju dugoročna nezaposlenost i nezaposlenost mladih, pokazuje kvartalni pregled zaposlenosti i socijalne situacije, koji je u ponedjeljak objavila Europska komisija.

"Zaposlenost u zemljama članicama EU-a poboljšava se, skromno ali ustrajno, iako razvoj situacije na razini EU-a prikriva velike razlike među državama članicama", navodi se u izvješću.

U posljednjem tromjesečju prošle godine zaposlenost u EU-u porasla je za 0,2 posto. Ona je rasla u većini država članica, uključujući i one s vrlo velikom stopom nezaposlenosti, poput Grčke i Španjolske. Iznimke su Portugal, Hrvatska i Cipar, gdje je zaposlenost u zadnjem kvartalu 2014. pala za 1,4 posto u Portugalu, 0,9 posto u Hrvatskoj i 0,6 na Cipru.

Na godišnjoj razini, u 2014. zaposlenost je porasla za 1 posto na razini EU-a i rasla je u svim zemljama članicama, osim na Cipru, u Finskoj i Latviji.

Zaposlenost je u četvrtom kvartalu prošle godine povećana u gotovo svim sektorima. Osim u uslužnom sektoru, u kojem zaposlenost raste već nekoliko godina, sad se bilježi rast i u industriji i građevinarstvu, a jedino se u poljoprivredi bilježi pad.

Razlike u stopama nezaposlenosti vrlo su velike u zemljama članicama i kreću se od 4, 8 posto u Njemačkoj, 5,3 posto u Austriji, do 26 posto u Grčkoj i 23,2 posto u Španjolskoj.

Dugoročna nezaposlenost, koja traje najmanje godinu dana, blago je pala za 0,2 posto u razdoblju od trećeg tromjesečja 2013. do istog razdoblja 2014. na razini EU-a. Ukupno je 12,4 milijuna ljudi u EU dulje od godinu dana bez posla, a među njima je više od šest milijuna nezaposleno duže od dvije godine. Stopa dugotrajne nezaposlenosti u nekim članicama je vrlo visoka – Grčkoj (19 posto), Španjolskoj (12,6 posto), Hrvatskoj (9,7 posto), Slovačkoj (9 posto), Portugalu (8 posto), Italiji (7,4 posto), Cipru 7,8 posto.

Nezaposlenost među mladima EU-a smanjuje se od 2013. na razini EU-a i u većini zemalja članica, ali i dalje je vrlo visoka – 21,1 posto.

U Grčkoj i Španjolskoj nezaposlenost pogađa 50 posto mladih do 25 godina, a više od 30 posto na Cipru, u Portugalu i u Hrvatskoj.

Komentari (5)
Pogledajte sve

Sve, sve, sve – samo nikad ne ono pravo!

Zašto Njemačka praktički nema nezaposlenost među mladima? Zbog sistema obrazovanja koji se zove Dualausbildung (u slobodnom prijevodu “Izobrazba uz rad”). To je sistem koji Njemačka nudi i drugim zemljama – bivša ministrica Ursula von Leyen je isticala da ga treba izgraditi širom EU.

Da sada ne spominjemo da Njemačka sa više od 8o milijuna stanovnika ima ispod 3 milijuna nezaposlenih dok ih Španjolska sa oko 40 milijuna stanovnika ima više od 5 milijuna.

Uzgred, može li netko reći kada je u našim medijima zadnji put čuo da netko spominje produktivnost (ne računam ovaj forum)? Kukanje i tzv. “distancirani cinizam” neće pomoći.

Od svih zemlja Istočne Evrope ugovor za Dualausbildung s Njemačkom do sada je potpisala samo Slovačka.

Po rezultatima Hrvatska ima najgoru vladu u EU.

Za vladavine ove SDP+HNS Kukuriku Milanovićeve vlade nestalo je 160.000 radnih mjesta !

U tri i pol godine uspjeli su smanjiti 160.000 Zaposlenih !

Koliko je to gladnih obitelji ?

MMF je u svojim travanjskim prognozama “World Economic Outlook 2015.” uvijeno priznao kako nije pronašao dokaz da fleksibilizacija rada dovodi do rasta produktivnosti gospodarstva neke zemlje.
Nakon što je hrvatska socijaldemokratska vlada odlučila da upravo to bude jedna od prvih reformi, MMF sad savjetuje ovu mjeru samo u krajnjem slučaju, kao posljednju strukturnu reformu koju bi trebalo provesti.

pametnome dosta!

Sada ce Mirando objaviti jos koju poticajnu mjeru pa nece biti medju pet, nego medju dvije najgore.

New Report

Close