Po broju sudaca, ali i neriješenih predmeta viceprvaci smo EU

Autor: Jadranka Dozan , 12. travanj 2016. u 07:34
Za prvostupanjske presude trebaju nam 134 dana, Dancima 19/FOTOLIA

Više od polovice Hrvata kao glavni razlog manjka neovisnosti sudstva vidi uplitanje političara i Vlade.

U Hrvatskoj gotovo nema skupa gospodarstvenika ili investitora na kojemu se među glavnim problemima ne istakne pravna nesigurnost, sporo pravosuđe, slaba zaštita vjerovnika. Stoga teško da bilo koga čudi što u najnovijem izdanju  Pregleda stanja u području pravosuđa u EU Hrvatska ispada četvrta najlošije percipirana članica, iza Italije, Bugarske i Slovačke.

Taj su usporedni pregled u EK zamislili kao informativni alat koji bi nacionalnim tijelima trebao pomoći u podizanju kvalitete, neovisnosti i učinkovitosti pravosudnog sustava, bliže onima koji su prepoznati kao najbolji. A to su Danska, Finska, Švedska, Austrija, Irska i Luksemburg. U pojedinim aspektima, međutim, hrvatsko je pravosuđe rangirano i lošije od čevrtog mjesta odozdo. Pregled stanja, koji je dio europskog semestra, prvi put obuhvaća i rezultate ankete Eurobarometra provedenih radi detaljnijeg ispitivanja percepcije neovisnosti pravosuđa u EU među građanima i poduzećima, a oni su pokazali, npr., da u Hrvatskoj najveći postotak ispitanika (čak 56%) kao glavni razlog za nedostatak neovisnosti vidi upletanje ili pritisak od strane vlade i političara.

U tome su nam uz bok Slovenija i Bugarska. Slovenija je, pak, jedina država u EU s više sudaca na 100.000 stanovnika nego što ih ima Hrvatska. U Hrvatskoj na sto tisuća stanovnika imamo 41 suca, odnosno četiri manje nego Slovenci. Usporedbe radi, Irska ih ima samo 3,5 na sto tisuća stanovnika, a razmjerno malim brojem ističu se i Danska, Malta, Francuska. To što smo 'viceprvaci' EU prema (relativnoj) brojnosti sudaca, međutim, ne vidi se na statistici neriješenih predmeta. I po broju predmeta koji čekaju na rješenje u građanskim i trgovačkim predmetima smo pri vrhu. Na rješenje kod nas čeka 8,4 predmeta na 100 stanovnika, a i taj pokazatelj lošiji je samo u Sloveniji (s 12 predmeta).

Prema vremenu za donošenje prvostupanjskih presuda u građanskim, trgovačkim i upravnim predmetima negdje smo na sredini ljestvice. U 2014. je za njih trebalo prosječno 134 dana, što je triput kraće nego u Italiji, četiri puta kraće nego u malti, ali i gotovo sedam puta dulje nego u Danskoj.  U Komisiji su zaključili da su na razini EU vidljivi napori za poboljšanje pravosudnih sustava. Oni se očituju u kraćem trajanju postupaka u građanskim i trgovačkim predmetima, širenju mogućnosti elektroničkog podnošenja sporova male vrijednosti. No, i dalje manje od pola država članica ima standarde za mjere kojima se smanjuje broj zaostalih predmeta, a još ih manje određuje maksimalno razdoblje tijekom kojeg bi predmeti trebali biti u postupku, ističu u EK. 

Komentari (24)
Pogledajte sve


ja bih molio kolegu delboya link na stranice gdje se može pronaći podatak o broju predmeta po sucu u Londonu…nekako mi ne ide zajedno podatak da 7mil grad ima deset puta manje predmeta od Zagreba

pa kako ti to ne znaš? svi ste tako pametni kad treba kritizirati, ali kad trebate činjenice, onda daj link i slično. pa idi u ured europske komisije na europskom trgu pa traži podatke o bilo čemu i dobit ćeš ih. london ima puno stanovnika, ali tamo je sudovanje skupo . ne hoda se tamo po sudovima kao kod nas radi piz.darija nego radi ozbiljnih stvari. a kod nas barica tuži šteficu radi jabuke koja joj je pala u vrt i slično…ali, što će vama podaci dok je medija koji sotoniziraju svaku moguću državnu instituciju, podrivajući pritom državu. pa vi sve znate, potpomognuti našim nepotkupljivim i kvalitetnim novinarima doktorima znanosti. sam si nađi, neću ti ja ništa davati.

ja bih molio kolegu delboya link na stranice gdje se može pronaći podatak o broju predmeta po sucu u Londonu…nekako mi ne ide zajedno podatak da 7mil grad ima deset puta manje predmeta od Zagreba

Kod nas suci samovoljno tumače zakon, a najbenignije slučajeve, koje bi pučkoškolci zdravog razuma odmah rješili, ne mogu rješiti 4 godine! I da sve čine da bi u svojim sinekurama ostali čim duže!
Da ih se plaća po učinku i kvaliteti pola njih ne bi zaradili za kiflu (ima tu i velikih imena….)!
Katastrofa koji su to kočničari i banda umišljenih bezveznjaka sa častnim i poštenim iznimkama!

Jgalt, u pravu si. Ja kao pravnik ne mogu to shvatiti, a ti kao laik sve znaš. Vješto si izbjegao odgovor na moje pitanje, čime je ova rasprava završila. Naravno, ja sam u pravu, a ti si obican neznalica, vjerojatno sa sss. Čitaj novine i dalje i sretno

New Report

Close