Pliva ulaže još 60 mil. kn u Savski Marof

Autor: Marija Crnjak , 22. listopad 2014. u 22:01
Gradnjom pročistača Savski Marof postao je najbolja Tevina lokacija u zaštiti okoliša/Marko Prpić/PIXSELL

U zaštitu okoliša uložili su 90 milijuna kuna, i to u gradnju postrojenja s najboljom raspoloživom tehnologijom.

Nakon što je u novi pogon i sustav za pročišćavanje plina i otpadnih voda u  Savskom Marofu uložila oko 100 milijuna dolara, Pliva u Savskom Marofu planira još jedno ulaganje od 10 milijuna dolara, i to u proširenje kapaciteta za istraživanje i razvoj te gradnju nove zgrade u kojoj će biti laboratorij osiguranja kvalitete.

Najavio je to u srijedu Zoran Bunčić, član Plivine Uprave, predstavljajući ekološke projekte zahvaljujući kojima je izraelska Teva u postupku audita Savski Marof ocjenila svojom najboljom lokacijom kad je posrijedi zaštita okoliša. "Savski Marof elitna je lokacija na kojoj se lansira nekoliko novih proizvoda na godinu. U zaštitu okoliša uloženo je 90 milijuna kuna, i to u gradnju postrojenja koja predstavljaju najbolju raspoloživu tehnologiju (NRT)", istaknuo je Bunčić. Postrojenje za obradu plinova u funkciji je od svibnja prošle godine, dok je postrojenje za obradu otpadnih voda dobilo uporabnu dozvolu u srpnju ove godine. "Riječ je o zelenoj tehnologiji koja koristi mikroorganizme za obradu otpadnih tvari.

Dijelove postrojenja Pliva je kupila u Njemačkoj, nakon što je prethodne dvije godine funkcionirao pilot kojim se testiralo kako će se mikroorganizmi ponašati s otpadnim vodama, dok se dio krutog otpada spaljuje u Austriji", objašnjava Ante Radić, voditelj projekta. Zbog složenosti procesa, naime, farmaceutska industrija proizvodi znatno više otpadnih tvari u usporedbi s nekim drugim industrijama, pa je zaštita okoliša iznimno važna. Iako je Savski Marof, odakle izlazi gotovo cijela potrebna količina azitromicina za razvijena svjetska tržišta, ulaganjem u postrojenja za obradu otpadnih tvari postao elitna lokacija, još nije saniran zagađeni potok Gorjak.

Sanaciju potoka koji je u prošlosti onečišćen otpadnim vodama Plive, Kvasca i drugih subjekata nekoliko su puta najavili iz ministarstava zaštite okoliša i poljoprivrede, no odluka o početku sanacije koju trebaju provesti Hrvatske vode još nije donesena, niti je izdan nalog za plaćanje sanacije. U Plivi ističu kako već godinama imaju rezerviran novac za sanaciju potoka, no ističu da to ne mogu obaviti sami. Upućeni tvrde kako je pitanje koliko može biti aktualna analiza mulja u potoku Gorjak, koju je prije sad već sedam godina napravio Institut Ruđer Bošković, otkad Pliva i ne ispušta svoje otpadne vode u potok. Zahvaljujući napretku tehnologije, navodno postoji nekoliko učinkovitih rješenja za sanaciju potoka na održiv način. Potrebna je samo odluka nadležnih tijela.

Komentari (3)
Pogledajte sve

bar nešto pozitivno. kako političari i udruge eko-besposličara ne mogu nešto iz ovoga izvući?

da privatnik neće da očisti rijeku a država se trudi, diglo bi se jedno 5000 neradnika s državnog proračuna i mjesecima urlikali protiv neo-liberalnog kapitalizma, a kad je obratna situacija, privatnik godinama drži spremne novce, a država ne haje za kontinuirano trovanje – nitko ni da pisne.

Postoje neprovjerene informacije prema kojima se u mulju izvađenom iz potoka Gorjak sade čvarci iz kojih izrastaju pajceki !!!

[emo_palacg]

New Report

Close