Pliva podržala najveći domaći STEM projekt

Autor: Bernard Ivezić , 25. listopad 2015. u 22:01
Arhivska fotografija: Jurica Galoić / Pixsell

Znanost plus jedan je od 18 programa kroz koje će se u srednje škole uvesti izborna nastava iz matematike, prirodoslovlja i ICT-a.

Pliva je partner najvećem programu uvođenja izbornih predmeta iz područja matematike, prirodoslovlja i ICT-a (STEM) u srednjim školama u Hrvatskoj, objavilo je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. Bivša Kemijska tehnička škola iz Zagreba, koja danas nosi naziv po uglednom kemičaru i jednom od tri hrvatska nobelovca Vladimiru Prelogu, dobila je zeleno svjetlo ministarstva za 2,49 milijuna kuna vrijedan program Znanost plus.

Zlatko Stić, ravnatelj Prirodoslovne škole Vladimira Preloga, kaže da je posebno zadovoljan činjenicom da je interes pokazalo gospodarstvo.

“Neće Pliva za ovu suradnju dobiti nikakav novac, već će poticanjem kvalitetnijeg obrazovanja dobiti više potencijalnih zaposlenika, a Pliva treba biologe, matematičare, fizičare i informatičare”, kaže Stić.

Program Znanost plus jedan je od 18 programa koji su pobijedili na javnom natječaju vrijednom 25,7 milijuna kuna za uvođenje STEM izbornih predmeta u srednje škole. Svi se financiraju bespovratnim sredstvima iz Europskog socijalnog fonda.

 

2,49 milijuna kuna

stoji program Znanost plus u Prirodoslovnoj školi Vladimira Preloga

Ministar Vedran Mornar kaže da je taj iznos tek vrh ledenog brijega koji slijedi.

“Spremamo programe po kojima će se do 2020. godine u obrazovanje uložiti gotovo milijardu kuna, a kad se u to uključi i infrastruktura za znanost i obrazovanje iznos se penje na 7,5 milijardi kuna, i to sve EU sredstava”, kaže Mornar.

Dodaje da suradnja koju je srednja škola Vladimira Preloga ostvarila s Plivom primjer onoga što bi ministarstvo željelo da rade i druge škole u Hrvatskoj. Ravnatelj škole Zlatko Stić navodi da Pliva nije jedina s kojom će surađivati.

“Nešto manji angažman, ali nama jako važan imat ćemo sa zagrebačkom tvrtkom GDi grupom u području geoinformatike, te s tvrtkom Nutrivita u području nutricionizma”, kaže Stić.

Dodaje da samo primjenjuju model sa zapada. U Berlinu, ističe, bio je u srednjoj školi gdje su pred njim za praksu učenici rastavljali najnoviji model Mercedesa. Ministar Mornar dodaje da u Švicarskoj jedna škola tako s Novartisom stvara molekularne biologe tehničare. Stić dodaje da bi volio surađivati i s INA-om.

U Budimpešti MOL podupire dvije škole, a u Hrvatskoj INA nijednu”, zaključuje Stić.

Komentirajte prvi

New Report

Close