Plinacro će od EU tražiti 160 mil. eura za plinovod sa Slovenijom

Autor: Darko Bičak , 15. srpanj 2015. u 22:00
Marin Zovko, predsjednik Uprave Plinacroa koji se priprema za najznačajniji projekt plinske energetske infrastrukture u Hrvatskoj/Igor Kralj/PIXSELL

Nakon ruskog odustajanja od Južnog toka plinovod Lučko-Zabok-Rogatec važan je za cijelu regiju.

Plinacrov projekt glavnog otpremnog plinovoda za LNG na pravcu Zlobin-Bosiljevo-Sisak-Kozarac-Slobodnica dobio je financijsku injekciju Europske unije u visini od 2,25 milijuna eura.

Kako objašnjavaju iz Plinacroa, riječ je o bespovratnim sredstvima iz fonda namijenjenog infrastrukturnim projektima Instrument za povezivanje Europe (CEF). "Naš plinovod jedan je od 20 energetskih infrastrukturnih projekata od posebnog interesa Europske komisije koji će biti sufinancirani s ukupno 150 milijuna eura, što potvrđuje kako je Europa prepoznala Plinacrove napore i važnost samog projekta", ističu u toj tvrtki. Riječ je o plinovodu koji bi trebao biti dijelom strateškog transportnog sustava, plinskog koridora Baltik-Jadran, kojim bi se povezali poljski i hrvatski LNG terminali.

 

5mlrd.

prostornih metara plina godišnje bit će kapacitet novog plinovoda

Nastavak je to postojećeg mađarsko-hrvatskog interkonekcijskog plinovoda, a planirano je i njegovo povezivaje s budućim Jonsko-jadranskim plinovodom. U Plinacrou ističu kako će dobiveni novac biti iskorišten za pokriće polovice troškova pripremnih aktivnosti projekta, što će olakšati njegovu realizaciju. No, još mnogo važnija bitka za sufinanciranje Plinacrou tek predstoji jer se planira prijaviti na upravo otovorini natječaj CEF-a za financiranje 160 milijuna eura vrijednih radova u projektu interkonekcijskog plinovoda sa Slovenijom na pravcu Lučko-Zabok-Rogatec.

Taj  plinovod, kapaciteta oko pet milijardi prostornih metara godišnje, trenutačno je najznačajniji projekt plinske energetske infrastrukture u Hrvatskoj. Naime, nakon ruskog odustajanja od Južnog toka i najave prekida tranzita preko Ukrajine, to je projekt od značaja za čitavu regiju.

Njegovim završetkom, koji je predviđen do kraja 2018. godine osigurali bi se uvjeti pouzdane i konkurentne opskrbe plinom hrvatskog i tržišta susjednih zemalja. To će biti omogućeno zahvaljujući njegovom velikom kapacitetima, mogućnosti dvosmjernog protoka plina, kao i uklopljenosti u sve nove dobavne pravce, poput Jonsko-jadranskog plinovoda (IAP), LNG-a i nove domaće proizvodnje. Zbog svega toga u Plinacrou očekuju da će u Bruxellesu prepoznati važnost ovog projekta i odobriti financiranje. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Gdje je sada mesija koji je gurao juzni rok … vjerojatno vraca prijateljima novce za kredite za dva stana koje kupio …patrija s time nema veze naravno.

New Report

Close