Plavi dizel i za uzgoj svinja, pčela, konja

Autor: Miroslav Kuskunović/Agrobiz , 04. veljača 2018. u 21:59
Ministar Tomislav Tolušić/Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Širenje liste korisnika jeftinijega goriva državu će stajati 16,2 milijuna kuna.

Ministarstvo poljoprivrede najavilo je da će četiri nova sektora ući u sastav dodjele kvote za potrošnju plavog dizela, što će biti gotovo 16,2 milijuna kuna dodatne neizravne potpore sektoru poljoprivrede.

Prijedlog da u dodjelu kvota za plavi dizel uđu tovno svinjogojstvo, pčelarstvo, kopitari (konji, magarci) i peradarstvo ugrađen je u nacrt novog pravilnika o primjeni Zakona o trošarinama, što se odnosi na plinsko ulje obojano plavom bojom za namjene u poljoprivredi, ribolovu, ribogojstvu, akvakulturi, te na povrat plaćene trošarine na bezolovni benzin za ribarstvo. Nacrt novog pravilnika Ministarstvo financija je krajem siječnja uputilo u postupak e-savjetovanja, a javna rasprava o njemu traje do 11. veljače.

Nakon provedene javne rasprave pravilnik će biti dostavljen Ministarstvu poljoprivrede na prethodnu suglasnost, jer pravilnik donosi ministar financija uz prethodno mišljenje ministra poljoprivrede.   Iz Ministarstva podsjećaju da je sredinom 2010. uveden kartični sustav za provedbu sustava potrošnje plinskog ulja obojenog plavom bojom (tzv. plavi dizel) sukladno Zakonu o trošarinama.

Sadašnji korisnici prava na potrošnju plinskog ulja obojanog plavom bojom za namjene u poljoprivredi su korisnici izravnih plaćanja, a pravo na potrošnju (tzv. kvota) se obračunava po površini poljoprivrednog zemljišta koje jedan korisnik obrađuje te za stoku za koje je korisnik u prethodnoj godini podnio zahtjev za izravna plaćanja. "Ovo je vrijedna potpora našim poljoprivrednicima, pogotovo onima koji su do sad bili nepravedno zakinuti za plavi dizel. Do sada su ga mogli dobiti samo poljoprivrednici koji obrađuju zemljište, ali ne i naši svinjogojci ili pčelari, koji također imaju potrebu za gorivom", izjavio je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. 

Komentirajte prvi

New Report

Close