Plafon dosegnut, već 4 mjeseca negativan niz

Autor: Poslovni dnevnik , 17. rujan 2018. u 15:53
U srpnju izdano 677 dozvola/D. Jelavić /PIXSELL

U srpnju godišnji pad od 7,5 posto.

Nakon osjetnog buđenja domaćeg građevinskog sektora, koji se ogledao i u dvoznamenkastom rastu broja izdanih dozvola u razdoblju od travnja 2016. do rujna 2017. godine, aktivnosti su se stišale.

Ovogodišnji srpanj  označio je već četvrti mjesec pada broja izdanih građevinskih dozvola na godišnjoj razini i u tom je mjesecu on iznosio 7,5 posto.

Bilo je izdano 677 dozvola, pri čemu su obja vrste – i one za zgrade i one za druge građevine zabilježile negativan predznak pa je prvih bilo 5,8% manje, a drugih 16,3 posto.

 

34 posto

niža je predviđena vrijednost radova na zgradama

"Čini se da je dosegnuta razina izdavanja dozvola primjerena trenutnoj dinamici gospodarskog rasta i investicijske aktivnosti", kažu analitičari Hrvatske gospodarske komore i upozoravaju da, potraje li zastoj u rastu izdanih dozvola, to predstavlja rizik za nastavak održivog rasta građevinske aktivnosti u budućnosti.

I dok je, najvjerojatnije zbog nekog većeg infrastrukturnog projekta, u srpnju predviđena vrijednost radova po izdanim dozvolama rasla čak 50,3% pod utjecajem više nego trostruko veće vrijednosti radova na ostalim građevinama, vrijednost onih na zgradama pala je čak 34,4%. 

"U srpnju je kroz dozvole predviđena gradnja 863 stana korisne površine 80.347 m2, što je 4,6% stanova i 10,6% korisne površine manje nego u istom mjesecu prošle godine", ističu u HGK. 

Komentirajte prvi

New Report

Close