Pezo zapeo u kadrovskom situ ministra Romića

Autor: Božica Babić , 10. ožujak 2016. u 21:59
Ante Pezo, ravnatelj APPRRR-a /Sanjin Strukić/PIXSELL

Ravnatelju Agencije za plaćanja u poljoprivredi nakon isteka mandata ministar nije ponudio novi, do pronalaska nasljednika mijenja ga Ivan Macanić.

Ante Pezo, ravnatelj Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ruralnom razvoju i ribarstvu nije prošao kadrovsko "sito" novog ministra poljoprivrede Davora Romića. Pezu je na tu poziciju u svom mandatu doveo bivši ministar Tihomir Jakovina nakon što je prethodno maknuo Anicu Lucević, koju je pratio glas da je osoba od povjerenja nekadašnjeg ministra Petra Čobankovića.

Činjenica da je Pezi 9. ožujka istekao mandat išla je svakako na ruku ministru Romiću. On je u četvrtak na mjesto ravnatelja privremeno postavio dosadašnjeg zamjenika ravnatelja Ivana Macanića, koji će tu dužnost obnašati do imenovanja novog ravnatelja Agencije. Udruge poljoprivrednika prozivale su tijekom minulih godina Pezu ne samo za nekvalitetno upravljanje Agencijom već i za nanošenje štete Državnom proračunu.

Najdalje je u kritikama otišla Udruga OPG-a Život, ona je u veljači 2014. digla kaznenu prijavu protiv Peze, ali i tadašnjeg ministra Jakovine. Po ocjeni Udruge Život Jakovina i Pezo navodno su imali dva krimena zbog kojih je kaznena prijava i predana Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta. Jedan je neprovedba zakonom uređene modulacije, čime su po mišljenju Udruge proračun RH zakinuli za 70 milijuna kuna, a drugi je neproporcionalna isplata potpora za 2012. suprotno važećem zakonu.

 Poljoprivrednici očekuju da će novi ravnatelj Agenciju koja godišnje upravlja s oko 4 milijarde kuna organizirati u kvalitetan servis u realizaciji obveza koje ima prema korisnicima potpora. U kuloarima se pak šuška kako bi ravnatelj mogao biti HDZ-ovac Zdravko Tušek, bivši pomoćnik za financijsko upravljanje i kontrolu kojemu je Pezo svojedobno dao izvanredni otkaz.  

Komentirajte prvi

New Report

Close