Kako je Peša pokopao Bajićeve rezultate

Autor: Marija Brnić , 18. listopad 2012. u 15:45
Robert Peša je pravomoćno oslobođen svih optužbi/PXL

Maestro je bio prvi veliki antikorupcijski proces, u kojemu je dosad jedino Josip Matanović osuđen, a svi ostali optuženi su oslobođeni.

Povratak na posao pravomoćno oslobođenog iz slučaja "Maestro" bivšeg potpredsjednika HFP-a Roberta Peše i obveza isplate oko pola milijuna kuna za plaće Peši u tih pet godina baca novo svjetlo na izvješće o radu Državnog odvjetništva, koje je većina i vladajućih i oporbenih zastupnika u Saboru odlučila poduprijeti.

Maestro je bio prvi veliki antikorupcijski proces koji je DORH pokrenuo, a u kojemu su dosad, uz izuzetak bivšeg potpredsjednika HFP-a Josipa Matanovića osuđenog na 11 godina zatvora, ostali optuženi redom pravomoćno oslobođeni: Peša, Igor Petlevski, bivši voditelj sektora nekretnina HFP-a, odvjetnica Asja Piplović, poduzetnik Mladen Jandriček te savjetnik u HFP-u Darko Mrkonjić. Bivši potpredsjednik HFP-a Ivan Gotovac i poduzetnik Svjetlan Stanić u slučaju "Mali maestro" Županijski sud Zagreb najprije je oslobodio, ali su nakon ukidanja presude na Vrhovnom sudu u ponovljenom postupku nepravomoćno osuđeni i pravomoćna se presuda još čeka. Pešin zahtjev za nadoknadu, koliko je poznato, prvi je pokrenut, no slične intencije imaju i drugi iz ovog slučaja.

Jedan od najžešćih kritičara DORH-ova izvješća šef Laburista Dragutin Lesar ističe da upravo pravomoćne osuđujuće presude jedine mogu biti mjerilo DORH-ovih rezultata u borbi protiv korupcije. "Uzmite popis svih presuda i vidjet ćete kakvi su rezultati DORH-a", oštar je Lesar. Prema ocjeni HNS-ove zastupnice Nade Turine-Đurić, čitav slučaj procesuiranja korupcije dužnosnika bivšeg HFP-a primjer je u kojem očito posao nije odrađen kako treba, odnosno na način da su prikupljeni dovoljno kvalitetni dokazi da bi se u sudskom postupku dokazala korupcija. Posljednjih godina, smatra, vidljivo je da se rezultati rada DORH-a, gledajući statističke pokazatelje, kreću nabolje, no dodaje da tek treba vidjeti kako će se okončati drugi slučajevi koje je DORH pokrenuo u borbi protiv korupcije na najvišim državnim razinama. Tek tada će se, zaključuje, moći dati potpunija ocjena rada čitavog DORH-a, a posebice rada glavnoga državnog odvjetnika Mladena Bajića.

Adekvatno radno mjesto

Postavljen za višeg savjetnika u prodaji

Robert Peša, kako neslužbeno doznajemo, u AUDIO-u je postavljen na mjesto višeg savjetnika u sektoru prodaje. No službeno u AUDIO-u tek potvrđuju da je Peša vraćen na adekvatno radno mjesto po nalogu Općinskoga građanskog suda do pravomoćnog okončanja postupka o nezakonitosti otkaza. Pešin zahtjev za nadoknadu izgubljene zarade, dodaju, razdvojen je i u tijeku te o tome ne mogu davati informacije.

Komentirajte prvi

New Report

Close