Pejnović bi se selio pa traži proračunsku injekciju

Autor: Marija Brnić , 04. srpanj 2013. u 22:00
DUUDI seli u novi prostor u Dežmanovoj 10/PIXSELL

Promjene koje donosi novi zakon svode se na preslagivanje institucija, a novo je tijelo za provedbu već zatražilo dodatni novac iz proračuna.

Novi zakon o upravljanju državnom imovinom, koji je Vlada u četvrtak uputila u hitnu proceduru, prema riječima potpredsjednika Vlade Branka Grčića, cilja na ubrzanje procesa i poboljšanje efekata.

No, što će to ubrzati odluke i koji su to novi modeli na koje će se oslanjati u novom modelu upravljanja, iz samog se zakona ne može iščitati. Promjene se uglavnom svode na preslagivanje institucija. U novom sustavu nekretnine i strateški važna poduzeća iz portfelja dolaze pod ingerenciju Državnoga ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI), na čelu s Mladenom Pejnovićem, dok će svi ostali udjeli, uglavnom manjinski, a riječ je o više od 500 tvrtki, biti prebačeni u novu instituciju Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP).

U nj se prenose i obveze te sporovi što se vode u Agenciji za upravljanje državnom imovinom (AUDIO), koja se promptno gasi. Obveze AUDIO-a, po podacima od 31. ožujka, su 3,28 milijardikuna.  Zakonom nije utvrđeno što su slabe točke postojećega sustava i kako ih ukloniti. Tek se kao naznaka za uvođenje transparentnosti najavljuje vođenje registra imovine RH. Inače, obveza i važećeg zakona probijena još u ljeto 2011. godine. Zatvaranjem AUDIO-a i osnivanjem CERP-a zapravo se ponavlja scenarij s HFP-om ako se sjednice DUUDI-ja i povjerenstava te odluke o raspolaganju i o imovini ne učine javno dostupnima. Upravno vijeće AUDIO-a to u dvije godine rada nije činilo i posve je nepoznato što je to tijelo odlučivalo, kome je davalo jamstva i pomoć.

O radu DUUDI-ja, pak, uglavnom se doznavalo iz odluka Vlade o kadrovskim imenovanjima. Zanimljivo je i obrazloženje Zakona s užeg kabineta Vlade, u kojemu se navode razlozi potrebe za dodatnim novcem u proračunu za realizaciju zakona. Materijalni troškovi rastu jer se DUUDI seli u novi prostor u Dežmanovoj 10, površine 2105 kvadrata, koji će plaćati 12 eura po kvadratu. Nema ni uredskoga namještaja, dovoljno računala te vozila. Ove godine proračun DUUDI-ju daje sedam milijuna kuna, a trebat će 17,4 milijuna kuna. 

Komentirajte prvi

New Report

Close