PDV na prehrambene proizvode spuštat će se u dvije faze?

Autor: Danijela Jozić / VLM , 19. travanj 2013. u 08:45
Na kruh se od ove godine plaća 5% PDV-a/PIX

Prehrambene tvrtke pokušavaju izlobirati da što veći broj proizvoda dobije nižu stopu PDV-a od 10% u srpnju, dok bi drugi krug sniženja bio najvjerojatnije početkom iduće godine.

Godinu i pol dana nakon štu su ulje, šećer i dječja hrana dobili nižu stopu PDV-a od 10 posto, od 1. srpnja bit će snižena porezna stopa za još jedan krug prehrambenih proizvoda o čemu se trenutno vode razgovori na relaciji prehrambena industrija i resorna ministarstva.

"Htjeli bismo da što više proizvoda dobije nižu stopu PDV-a u srpnju no, zbog plana punjenja državnog proračuna svjesni smo da to nije moguće. Imamo signale da će smanjenje ići u dvije faze, dakle, za dio artikala u srpnju dok bi još jedan krug smanjenja najvjerojatnije bio početkom iduće godine. No, o svemu tome još se razgovara", doznajemo od jednog predstavnika prehrambene industrije koji je nazočio sastanku Vijeća za prehrambenu industriju održanom u srijedu poslijepodne.Navodno su predstavnici prehrambenih tvrtki okupljeni u Vijeću prekjučer bili ugodno iznenađeni razgovorom s ministrom poljoprivrede Tihomirom Jakovinom."Sastanak je bio pozitivan i čini se da će korak po korak Vlada i resorna ministarstva izaći u susret prehrambenim tvrtkama snižavanjem stope PDV-a jer su svjesni pod kakvim će se opterećenjem sektor naći po ulasku u Europsku uniju te kakvoj će konkurenciji biti izložen", kaže nam naš sugovornik.

Jučer nismo uspjeli doznati o kojim se proizvodima pregovora u prvoj fazi sniženja PDV-a sa 25 na 10 posto. Od početka godine, a usklađenjem s direktivama EU, koje ne dozvoljavaju nultu stopu PDV-a, mlijeko i kruh dobili su stopu PDV-a od pet posto (uz lijekove, ortopedska pomagala i kino ulaznice) dok se snižena stopa od 10% počela primjenjivati za usluge pripremanja hrane i obavljanje usluga prehrane te bezalkoholna pića i napitke, vino i pivo u ugostiteljskim objektima. Hrvatska ima tri stope PDV-a: opću od 25 posto, te dvije snižene stope, od 10 posto te od 5 posto, što je i najniža stopa PDV-a koju dopušta Europska unija. Iako bi se htjeli izboriti za što više proizvoda da već u srpnju uđu u kategoriju snižene stope, za očekivati je da prehrambena industrija najviše lobira kod onih proizvoda koji će ulaskom u EU a po izlasku iz Cefte doživjeti najjače carinsko opterećenje kod izvoza na tržišta regije. Riječ je o mesu i mesnim proizvodima i prerađevinama, juhama, konditorskim proizvodima itd.

Komentirajte prvi

New Report

Close