PBZ: Bančina neto dobit lani dosegnula 1,38 milijarde kuna

Foto: Marko Prpic/PIXSELL Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Privredna banka Zagreb (PBZ) d.d. ostvarila je u 2018. godini neto dobit od 1,38 milijarde kuna ili 4,4 posto manje nego u 2017., pokazuje bančino financijsko izvješće objavljeno u srijedu.

U redovnom dijelu poslovanja ta je banka ostvarila kamatni prihod od 2,48 milijardi kuna ili 7,9 posto manje nego u 2017., dok su kamatni troškovi iznosili 271,5 milijuna kuna. Tako je neto kamatni prihod iznosio 2,21 milijardu kuna, što je za 4,8 posto manje nego u godini ranije.

 "Trend smanjenja prosječnih aktivnih i pasivnih kamatnih stopa nastavlja se i dalje, što je utjecalo na kamatne rezultate tijekom godine", kaže se u bančinom financijskom izvješću. 

 Tijekom prošle godine PBZ je ostvario i 731,9 milijuna kuna neto prihoda od provizija i naknada, što, kako se ističe u izvješću, čini stabilni doprinos nekamatnih prihoda u ukupnom rezultatu banke. Ti su prihodi porasli 6,8 posto u odnosu na 2017.

 U segmentu poslovanja s vrijednosnim papirima i ostalim financijskim instrumentima, PBZ je ostvarila pozitivni neto rezultat od 335,8 milijuna kuna ili 21,4 posto manje nego preklani.

 Opći administrativni troškovi dosegnuli su 1,59 milijardi kuna, a omjer troškova poslovanja u prihodima iz poslovanja iznose 41,5 posto, što ukazuje na efikasno poslovanje banke, ističe se u izvješću

Na razini grupe PBZ je lani ostvarila neto dobit od 1,72 milijarde kuna ili 28 posto više nego 2017. U taj rezultat uključeni su i rezultati Veneto banke Zagreb, koja je krajem listopada pripojena PBZ grupi. Od tog rezultata 1,68 milijardi kuna pripada dioničarima PBZ d.d., a 38,9 milijuna kuna manjinskim dioničarima.

U izvješću se, uz ostalo, ističe da je tijekom prošle godine grupa izdvojila 459 milijuna kuna za troškove vrijednosnih usklađivanja i rezerviranja za gubitke. 

Inače, Uprava Privredne banke Zagreb (PBZ) u utorak je objavila da je predložila da se na temelju poslovnih rezultata ostvarenih u prošloj godini dioničarima isplati dividenda u visini od 72,58 kuna po dionici. Usporedbe radi, u 2017. banka je isplatila dividendu od 15,19 kuna. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve