Partijaneri digli turistički učinak na kontinentu

Autor: Marija Crnjak , 30. kolovoz 2016. u 09:02
Više od 50% noćenja klastera Lika-Karlovac nosi Novalja, Foto: D. Urukalović / Pixsell

Sva četiri klastera dosad su ostvarila ukupno 14,6% u dolascima te 7,1% u noćenjima, s tim da Zagreb bilježi 5,7% ukupnih dolazaka te 1,84% noćenja.

Iako se statistika zbog drukčijeg načina prikupljanja podataka o noćenjima ne može jasno usporediti s prošlom godinom, podaci novog sustava eVisitor pokazuju da se na kontinentu, kad je u pitanju turistički promet, nije puno toga izmijenilo u odnosu na prethode godine. Kako se vidi iz objave Hrvatske turističke zajednice (HTZ) o prometu do zadnjeg tjedna kolovoza, zahvaljujući krojenju klastera najveći udjel u noćenjima tako imaju Novalja na Pagu te Zagreb, dok rezultati Središnje Hrvatske i Slavonije još nisu dosegnuli niti jedan postotak u ukupnom broju noćenja. U HTZ-u i dalje ističu da kontinentalni turizam ima dobar potencijal, koji planiraju razviti kroz svoje aktivnosti.

Zelena ili kontinentalna Hrvatska obuhvaća područje bez izlaza na more te prostorno obuhvaća 12 županija i područje Zagreba, a Strateškim marketinškim planom turizma prostor je podjeljen na klastere Slavonija, Središnja Hrvatska, Liku-Karlovac (uključuje Novalju) te Zagreb. “Navedena područja imaju velik potencijal u daljnjem razvoju turizma u Hrvatskoj, koja je još uvijek dominantno prepoznata kao destinacija sunca i mora. Cilj nam je izmijeniti takvu percepciju. Rezultati na kontinentu su iz godine u godinu sve bolji, siguran sam kako će se uzlazni trend nastaviti i kako će sve više turista prepoznavati kvalitetnu turističku ponudu koju nudi naš kontinent“, kaže direktor HTZ-a Ratomir Ivičić.

Sva četiri klastera dosad su ostvarila ukupno 14,6 posto u dolascima te 7,1 posto u noćenjima, s tim da Zagreb bilježi 5,7 posto ukupnih dolazaka te 1,84 posto noćenja, a više od 50 posto ukupnih noćenja klastera Lika-Karlovac ostvarila je Novalja. Nakon Zagreba, koji je dosad imao više od 1,2 milijuna noćenja, najveći promet imaju Karlovačka te Krapinsko-zagorska županija.

Komentirajte prvi

New Report

Close