Pad dohotka u agraru od 6 posto

Autor: Božica Babić , 23. prosinac 2014. u 15:09
Cijene krumpira pale su za 24,5 posto, uljarica 14,7%, a kod žitarica je pad bio 13,9 posto/Marijan Sušenj/PIXSELL

Na ovogodišnje negativne trendove ključni utjecaj imalo je klimatski dugo nepovoljno razdoblje koje je dovelo do urušavanja cijena.

Agrarnom biznisu na zajedničkom tržištu Europske unije u godini koja je na izmaku čini se baš i nisu cvjetale ruže.

Naime, samo je devet članica, prema podacima Eurostata, ove godine naspram 2013. ostvarilo rast realnog dohotka po zaposlenom u poljoproivredi i to između vrlo skromnih 0,2 posto što je učinak Njemačke do 13,3 posto što je, pomalo iznenađujuće, zabilježeno u Sloveniji. Susjedima iz dežele, kako otkriva EU statistika, u leđa gledaju i dvije poljoprivredno moćne zemlje kao što su Velika Britanija sa rastom dohotka od 6,9 posto te Francuska sa 1,2 posto. Hrvatska je u brojnijoj skupini od 19 članica čiji je rezultat obilježen s negativnim predznakom, pad dohotka po zaposlenom u poljoprivredi iznosio je šest posto.

 

13,3posto

rastao je dohodak u poljoprivredi u Sloveniji

No, ipak nismo na dnu ljestvice budući da su lošiji rezultat zabilježile mnoge poljoprivredno vrlo razvijene članice poput Italije (-11%), Belgije (-15,2%) ili Finske sa 22,8 posto. Uspoređuje li se pak ovogodišnji učinak s ostvarenjem svake pojedine članice s  2005. kao baznom godinom Hrvatska se i tu smjestila u društvo gubitnika, zabilježila je pad dohotka od gotovo (3,9) četiri posto.  Još sedam država ove je godine imalo manji dohodak po zaposlenom poljoprivredniku nego 2005. to su Belgija, Irska, Italija i Cipar, te Luxemburg, Finska i Malta. Nasuprot tome čak deset zemalja iz skupine novih članica EU uspjelo je ove godine ostvariti značajno veći dohotak nego što su ga imali 2005., rast je kod svih bio veći od 57 posto, a Slovačka je ukupni rekorder na razini EU sa učinkom od 116,4 posto.

Na ovogodišnje iznimno negativne trendove ključni utjecaj imalo je klimatski dugo nepovoljno razdoblje koje je dovelo do  urušavanja cijena, što je posebno pogodilo biljnu proizvodnju. Tako su cijene krumpira pale za 24,5 posto, uljarica 14,7%, kod žitarica je pad bio 13,9 posto, šećerne repe 11,6 te kod voća 10,7%, maslinovog ulja 8,2% i svježeg povrća 6.5 posto. U stočarskoj je proizvodnji pad cijena bio nešto blaži pa su svinje bile jeftinije  nego lani 6,1 posto, goveda 5,2 posto, jaja pet te perad 4,3 posto. 

Komentirajte prvi

New Report

Close