Ovo je prilika koju domaći turizam ne smije propustiti!

Autor: Poslovni.hr , 09. siječanj 2015. u 08:58
Thinkstock

Domaćim poduzetnicima u turizmu ove godine na raspolaganju su milijunski poticaji za projekte energetske učinkovitosti.

Turizam je jedna od rijetkih ekonomskih grana koja u Hrvatskoj iz godine u godinu napreduje, a poslovni rast popraćen je i sve većim potrebama za energijom. Zbog tog rasta, ali i volatilnosti cijena energenata, troškovi nabave energije sve su veća rashodovna stavka domaćih turističkih tvrtki i objekata, kako zbog svog ukupnog iznosa tih troškova, tako i zbog nepredvidljivosti.

Najbolji način zaštite opd takvih negativnih trendova su ulaganja u energetsku učinkovitost, a zahvaljujući bogatim poticajima koje nudi država, takve investicije danas su jedan od najpotetnijih i najipslativijih načina kontrole troškova i ušteda u turističko-ugostiteljskom uslužnom sektoru.

Jedan od najboljih primjera takvih investicija u regiji jest projekt u slovenskom Hotelu Bernardin u Portorožu, gdje su implementacijom toplinskih crpki u sustavu grijanja i hlađenja hotela ostvarene uštede od gotovo 30 posto u troškovima potrošnje energije, a investicija vrijedna oko 460 tisuća eura trebala bi biti isplaćena za oko 6 godina.

Goleme potencijal projekti energetske učinkovitosti na jadranskoj obali imaju i u segmentu implementacije solarnih sustava grijanja tople vode, pa čak i zamjenu zastarjelih sustava grijanja korištenjem lož ulja.

Zahvaljujući bespovratnim sufinanciranju takvih projekata – koje nudi Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost – takve investicije danas su isplativije i dostupnije nego ikada prije, a osim samog novca Fond svim zainteresiranim nudi i stručnu pomoć u realizaciji samih projekata.

Radi se o velikoj prilici koji domaći turistički sektor ne bi smio propustiti.

ENERGETIKA U SLUŽBI TURIZMA: KAKO UZ POTICAJE OPTIMIZIRATI POSLOVANJE! seminar je Poslovnog dnevnika u suradnji s vrhunskim stručnjacima s područja energetske učinkovitosti, gdje će na jednom mjestu u formi petosatnog predavanja biti moguće steći uvid u modele sufinanciranja projekata energetskih pregleda i uvođenje sustava upravljanja energijom, energetsku obnovu zgrada, kupnju električnih i hibridnih vozila, te projekte korištenja obnovljivih izvora energije, ali i ostvariti neposredni kontakt s ključnim stručnim osobama.

Seminar je prvenstveno namijenjen menadžerima i poduzetnicima iz turističkog sektora – vlasnicima, voditeljima, upraviteljima te zaposlenima u hotelima, hotelskim lancima, hostelima, kampovima, privatnim iznajmljivačima, zaposlenima u ekoturizmu, itd. te svim ostalim osobama zainteresiranim za energetsku učinkovitost.

Sve informacije o programu i prijavama mogu se naći na internetskoj stranici:

http://www.poslovni.hr/poslovni-centar-znanja/energetika-u-sluzbi-turizma-uzmite-poticaje-i-optimizirajte-poslovanje-284725

Komentirajte prvi

New Report

Close