‘Ovo je biljka budućnosti, pozivam sve da se upuste u uzgoj pa nećemo trebati bježati u Njemačku’

Autor: Poslovni.hr , 01. svibanj 2015. u 18:35
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

Ne sadrži alergene, nadoknađuje manjak esencijalnih masnih kiselina, sadrži rijetke ‘super’ masnoće GLA i SDA te je bogata vitaminom E.

Majka i sin Kalić iz Đakova imaju svoj OPG i bave se proizvodnjom i prodajom proizvoda od industrijske konoplje. Očito su navikli da svi, na svoj način, reagiraju kad ugledaju ulje, brašno ili kolačiće od konoplje, ali sve vrlo brzo uvjere da je riječ o obiteljskom poslu od kojeg se može dobro živjeti iako je to kod nas još uvijek egzotično.

"Lani smo zasadili osam hektara površine u našoj Slavoniji i krenuli. Osim što uzgajamo konoplju, prerađujemo je i dobivamo ulje, bezglutensko brašno, sjemenke, pravimo kolačiće i tjesteninu", priča Zvonimir za ŠibenikIN.

Njegova majka Zvjezdana pojašnjava kako je konopljino ulje korisno i u preventivi, a ne samo kod bolesti.

"Ljudi to sve više shvaćaju, moglo bi se reći da je konoplja postala 'in' iako skeptika još uvijek ima jer je povezuju s indijskom, koja ima puno više THC-a. Morate znati da je to stara biljka vrlo korisna i zdrava jer njezini proizvodi obogaćuju prehranu, ne sadrži alergene nadoknađuju manjak esencijalnih masnih kiselina, sadrži rijetke 'super' masnoće GLA i SDA te je bogata vitaminom E", priča Zvjezdana Kalić. Kaže da zakonska regulativa nije tako zamršena.

"Po sadašnjim zakonima smijemo prerađivati sjeme i tako imamo pet proizvoda. Očekuje se da će se i to promijeniti te da ćemo moći prerađivati i stabljiku, a onda će proizvoda biti 25. Konoplja nam treba jer njome možemo pokrenuti proizvodnju, a to je ono što Hrvatskoj treba. Ovo je biljka budućnosti, pozivam sve da se upuste u uzgoj pa nećemo trebati bježati u Njemačku ili bilo gdje drugdje tražiti posao", kaže gospođa Zvjezdana. Otkriva da je konoplja trava koja uspijeva na cijelom Balkanu, da joj svaka zemlja paše te da vam treba jedan hektar za početak.

"Ona vrlo brzo uspijeva, samo morate znati što ćete dalje", kažu nam nasmijani i otvoreni Kalići za kraj. Kroz šalu dodaju, jeste li vidjeli kako smo veseli mi koji uzgajamo 'travu'.

Komentari (2)
Pogledajte sve

u cijelom tekstu, ključna je zadnja rečenica – “Ona vrlo brzo uspijeva, samo morate znati što ćete dalje

Legalizirajmo marihuanu pa ćemo svi biti veseli. BRD – Bezbrižna Republika Hrvatska

New Report

Close