Ovako vam mogu ukrasti glas na izborima

Autor: Poslovni.hr , 04. studeni 2015. u 15:29
Foto: Marijan Sušenj / Pixsell

Radi se o slučaju kada birači zaokruže kandidata s određene liste, ali ne i redni broj ispred te liste.

Profesor Ivan Rimac s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu upozorio je na veliki problem koji može rezultirati krađom na predstojećim parlamentarnim izborima.

Radi se o slučaju kada birači zaokruže kandidata s određene liste, ali ne i redni broj ispred te liste. Takvi glasački listići bit će važeći – računat će se kao glas za kandidata i za listu – ali otvaraju mogućnost da netko naknadno na njima zaokruži redni broj ispred druge liste, čime glas za kandidata propada a listić se "boduje" u korist zaokružene liste.

"To je problem koji može rezultirati krađom na izborima i to ne baš malom krađom, te izazvati nepovjerenje u poštenje izbora", istaknuo je Rimac u razgovoru za tportal.

Zakonom o izborima zastupnika u Hrvatski sabor propisani su mogući načini popunjavanja glasačkog listića, a Profesor Rimac upozorava na onaj veoma problematičan, kada se zaokruži samo preferirani kandidat – tada manipulacija glasačkim listićima može doslovce 'presuditi' izbore na kojima se predviđa veoma tijesan rezultat. 

Komentirajte prvi

New Report

Close