Ova austrijska tvrtka za akustiku slušnih pomagala velike nade polaže u Hrvatsku

Autor: Majda Žujo , 25. listopad 2012. u 19:49
Foto: www.nelso.com

Austrija je jedna od europskih zemalja koje prednjače u direktnim stranim investicijama u Hrvatsku.

Koliko su investicije nužne za rast hrvatskog gospodarstva više nije potrebno spominjati, no unatoč tome što ih je posljednjih godina sve manje Austrija je jedna od europskih zemalja koje prednjače u direktnim stranim investicijama u Hrvatsku.

Kako tvrdi Sani Ljubunčić, načelnik Sektora za međunarodnu suradnju, investicije i razvoj pri Ministarstvu poduzetništva i obrta, Austrija je u Hrvatskoj investirala preko šest milijardi eura, dok ukupne strane investicije iz europskih zemalja iznose oko 25 milijadri eura.

„Hrvatska od stranih kompanija očekuje da doprinesu svojim tehnologijama i znanjem i da donesu standard koji je razvijen u zapadnim zemljama“, poručio Ljubunčić dodajući kako situacija trenutno nije sjajna zbog krize pa je investicija manje, ali i da se nada kako će ulaskom u Europsku uniju investicije ipak porasti, jer će Hrvatska postati dio zajedničkog europskog tržišta i past će mnoge barijere poput granica i carina.

„Hrvatska je mala zemlja, no po glavi stanovnika nalazimo se na trećoj ili četvrtoj poziciji po investicijama  u Europi , što i ne čudi s obzirom na atraktivnu lokaciju za potencijalne investiore.  No, osim toga, važne su i naše kompanije koje posluju u Europi.  Tu su značajna srednja poduzeća koja su se fokusirala na izvoz, prvenstveno u Austriju i Njemačku, a nadamo se da će se ulaskom u EU njihova aktivnost povećati“, poručio je Ljubunčić koji je u četvrtak došao u Dubrovnik podržati austrijsku tvrtku za akustiku slušnih pomagala Neuroth koja je lani odlučila ući na hrvatsko tržište.

Neuroth je u godini dana u Hrvatskoj otvorilo pet slušnih centara, a ukupna planirana investicija u njih iznosit će oko četiri milijuna eura. Čelnici Neurotha u Dubrovniku su se ovih dana okupili kako bi obilježili 105 godina postojanja, a tom je prilikom generalni direktor kompanije, Lukas Schinko otkrio ponešto o povijesti, ali i poslovnim planovima. Nakon širenja na tržište Švicarske i Slovenije, Neuroth je u Hrvatsku ušao 2011. godine, a do sada su iznimno zadovoljni poslovanjem.

„Hrvatska nam je bila zanimljivo tržište zbog blizine, ali i zbog dobrih veza između naše dvije zemlje.  Drago nam je da imamo pet slušnih centara i da u njima dobro poslujemo. Iskustva iz Austrije želimo prenijeti u Hrvatsku i mislim da naši predstavnici za sada dobro rade svoj posao“, poručio je Schinko dodajući kako Neuroth posljednjih godina bilježi snažan rast.

„U Austriji smo prisutni 105 godina i tržišni smo lider u prodaji slušnih pomagala, ali i u kvaliteti naših proizvoda i usluga.  Sada nam je cilj postati tržišni lider i u Švicarskoj u kojoj poslujemo od 2003. i gdje mogu reći da smo lider u kvaliteti“, poručio je direktor kompanije koja godišnje ostvari promet od oko 100 milijuna eura. Nakon širenja na Hrvatsku, cilj  im je poslovanje proširiti i na Francusku te na Njemačku.

Komentirajte prvi

New Report

Close