Otpis duga beznadežnima i/li spretnima

Autor: Jadranka Dozan , 23. prosinac 2013. u 09:12
Oprostu dugova prethodit će provjere imovine dužnika

U državnu shemu uklapa se četvrtina blokiranih, a teški su oko 1,5 mlrd. kuna.

Od nešto više od 290 tisuća građana s blokiranim računima zbog neizmirenih dospjelih obveza svakom bi četvrtom, ili oko 70 tisuća njih s dugovanjima državi starijim od godinu dana, država uskoro mogla otpisati dugove.

Nakon što je u petak ministar financija Slavko Linić najavio kako će Vlada i kroz otpise dugova nastojati olakšati poziciju socijalno ugroženim građanima, tijekom vikenda plan je i malo detaljnije pojasnio. Do spomenutog broja građana došlo se očito procjenama na temelju stanja OIB-a dužnika. Oprostu dugova, naime, prethodit će provjere imovine dužnika i kod onih kod kojih se utvrdi da ona nije dostatna za namirenje duga uslijedit će brisanje.

Od ukupno 22,6 milijardi kuna, koliko prema posljednjim podacima iznose bolkade računa fizičkih osoba (uključujući propale obrtnike), tek nešto manje od 20 milijardi se odnosi na dugovanja državi, bankama te komunalnim i telekom tvrtkama starija od godinu dana. Prema računicama Ministarstva financija, fizičkim osobama koje se uklapaju u shemu otpisa dugova državi otpisat će se oko 1,5 milijardi kuna. Koliko će tome prisnažiti otpisi drugih vjerovnika na koje se odnose blokade građana, zasad se ne zna, ali država ih ohrabruje olakšicama.

Komentirajte prvi

New Report

Close