Otpad i službeno postaje proizvod

Autor: Ante Pavić , 12. lipanj 2014. u 12:05
Što je nekome otpad drugome je sirovina i proizvod/Hrvoje Jelavić/PIXSELL

‘Time što otpad u određenom trenutku može postati proizvod tvrtkama dajemo poticaj i ujedno smanjujemo količinu otpada’, izjavio je ministar Mihael Zmajlović.

Pravilnikom o nusproizvodima i ukidanju statusa otpada koji će nakon upravo završene javne rasprave uskoro stupiti na snagu otpad pod određenim uvjetima postaje bitan proizvod za prerađivačku industriju i sektor zbrinjavanja otpada.

Pravilnikom što ga je predložilo Ministarstvo zaštite okoliša i prirode propisuje se kriteriji za određivanje nusproizvoda i ukidanje statusa otpada, čime se razrađuje Zakon o održivom gospodarenju otpadom iz srpnja prošle godine kojim je prvi put uveden institut "nusproizvoda" i "ukidanja statusa otpada". Institutima se omogućuje da otpad nakon što je oporabljen odnosno recikliran i udovoljava uvjetima postane proizvod, što prethodni zakon nije omogućavao. Dosad su se neke kategorije koje nastaju kao nusproizvod tehnološkog procesa zakonski smatrale isključivo otpadom, iako su predstavljale vrijednu sirovinu.

Primjerice, kompost se klasificirao kao otpad jer je proizveden od otpadnog materijala. Dobar primjer je i sječka iz pilana, koja se također klasificirala kao otpad, iako ima gotovo stopostotnu iskoristivost. Industrijski sektor nusproizvodom će zamijeniti dio svoje ulazne sirovine te više ne mora za njegovo korištenje ishoditi dozvolu za gospodarenje otpadom, što predstavlja smanjenje administrativnog opterećenja za proizvođačku industriju. Ukidanje statusa otpada važno je i za osobe koje imaju dozvolu za gospodarenje otpadom za djelatnost oporabe otpada jer im se omogućuje da pod normiranim uvjetima otpad pretvore u proizvod koji mogu staviti na tržište i dati mu dodanu vrijednost.

"Smanjenjem količine otpada koju odlažemo na odlagališta i povećanjem udjela reciklaže dajemo poticaj za razvoj novih poslova i osiguravamo čist i siguran okoliš. No, ti poslovi ne moraju nužno biti poslovi gospodarenja otpadom, posebno ako je ono što je jednome otpad drugome sirovina i proizvod. Zato smo omogućili da otpad u određenom trenutku može postati proizvod i to je upravo konkretan i važan korak kojim tvrtkama dajemo poticaj i ujedno smanjujemo količinu otpada" izjavio je ministar Mihael Zmajlović.

Komentirajte prvi

New Report

Close