Otok Krk kao prvo posve zeleno i energetski neovisno područje u Hrvatskoj

Autor: Poslovni.hr/Hina , 18. ožujak 2015. u 08:13
Foto: Borna Filić / Pixsell

Otok Krk postat će prvo energetski neovisno područje u Hrvatskoj bez emisija ugljičnog dioksida, a radi se i na tome da najkasnije do 2030. svu energiju dobiva iz obnovljivih izvora.

Otok Krk postat će prvo energetski neovisno područje u Hrvatskoj bez emisija ugljičnog dioksida, a radi se i na tome da najkasnije do 2030. svu energiju dobiva iz obnovljivih izvora.

"Pioniri smo u tom području ne samo među hrvatskim otocima već i u cijeloj Hrvatskoj", rekao je Zdenko Kirinčić, rukovoditelj sektora Energetike u krčkoj tvrtki Ponikve Eko otok.

Do sada je, kaže Kirinčić, na otoku Krku s ciljem poboljšanja energetske učinkovitosti obnovljeno 260 zgrada, dok se istodobno na cijelom otoku provode stalne edukacije stanovništva na kojima se ljudima objašnjava kako i na koji način mogu uštedjeti na računima za energiju. Edukacije se provode na svim razinama – od vrtića, preko osnovnih i srednjih škola, pa sve do tečajeva za odrasle.

Samo na dokumentaciju vezanu uz korištenje obnovljivih izvora, ističe Zdenko Kirinčić, od 2011. do danas potrošeno je više od tri milijuna kuna. Uz to, dosad je napravljeno fotonaponsko postrojenje na Treskavcu za deponijski otpad snage 136,8 kwp, a cijeli je otok mapiran i za neintegrirane fotonaponske elektrane te za vjetroelektrane. Isto tako, oformljen je Energetski tim, kao nositelj i inicijator energetskog razvitka otoka Krka.

No, po riječima Zdenka Kirinčića, sve to je samo početak energetske neovisnosti otoka. Još će se ove godine početi graditi "Energetski edukativni centar – pasivna kuća", gdje će posjetitelji na licu mjesta moći vidjeti kako funkcioniraju posljednja dostignuća iz područja obnovljivih izvora energije.

Nadalje, u sljedeće tri godine na cijelom će se otoku rekonstruirati javna rasvjeta u energetski učinkovitu led javnu rasvjetu. Konkretno, radi se o promjeni 8000 lampi.

"Sada na održavanje i potrošnju javne rasvjete godišnje trošimo više od pet milijuna kuna, a kada stara javna rasvjeta bude zamijenjena modernijom, ti će se troškovi spustiti i za 70 posto", tvrdi Kirinčić.

Po njegovim riječima, najkasnije do 2018. na Krku će se početi graditi i vjetroelektrana snage 36 megavata (12 vjetroagregata po 3 megavata), a nešto prije i fotonaponsko postrojenje na 20 krovova.

Zanimljivo je, isto tako, da će se na otoku Krku već ove godine početi graditi devet autopunionica za električne automobile, koje bi u upotrebi trebale biti do početka iduće turističke sezone. Tamošnji stručnjaci sami će preraditi nekoliko benzinskih vozila u vozila na električni pogon, koja će biti ponuđena na korištenje predstavnicima lokalnih samouprava. Isto tako, djelatnici krčkih javnih službi odnosno lokalnih samouprava uskoro će biti poticani da sve više koriste električne bicikle i skutere kako bi i na takav način štedjeli okoliš.

Ove će godine, doznaje se, biti gotova i projektna dokumentacija za izgradnju DTK širokopojasne optičke mreže do svake kuće na području tog otoka.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Definitvno najljepša turistička destinacija za ljetovanje u Hrvatskoj. Drago mi je da se ulaže u turizam i u otok Krk[/url]. Osim što je najveći Hrvatski otok, u Krku se stalno nešto dgogađa, gradi i radi. Na takav način možemo poboljšati i turizam na otoku Krku, osobno sam ponosan na sve navedeno.

Definitvno najljepša turistička destinacija za ljetovanje u Hrvatskoj. Drago mi je da se ulaže u a href=”http://www.apartmani–hrvatska.com/otok-krk//”>turizam i u otok Krk . Osim što je najveći Hrvatski otok, u Krku se stalno nešto dgogađa, gradi i radi. Na takav način možemo poboljšati i turizam na otoku Krku, osobno sam ponosan na sve navedeno.

New Report

Close