Otkriveno koliko će cigarete i alkohol poskupjeti: Više cijene zdravstvu bi donijelo oko dvije milijarde kuna

Autor: Poslovni.hr , 05. listopad 2018. u 13:48
Foto: Getty Images

Sve bi to trebalo donijeti oko dvije milijarde novih prihoda u zdravstveni proračun te bi sustav na godišnjoj razini raspolagao s gotovo 25 milijardi kuna, što bi prema ministrovim riječima ‘stabiliziralo zdravstvo i spriječilo nove gubitke’.

Novi zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju uskoro bi mogao pokucati na vrata, a zakonom se predlaže uvođenje novih prihoda od maloprodaje cigareta, kao i žestokih pića.

Kako piše Jutarnji list cigarete i alkohol bi poskupjeli oko 50 posto, a izdvajanje iz premija obveznog osiguranja automobila iznosilo bi 7 umjesto 4 posto. Najviši iznos participacija bio bi za one koji ne plaćaju dopunsko i to 4.000 kn umjesto sadašnjih 2.000 kn. Sve bi to trebalo donijeti oko dvije milijarde novih prihoda u zdravstveni proračun te bi sustav na godišnjoj razini raspolagao s gotovo 25 milijardi kuna, što bi prema ministrovim riječima 'stabiliziralo zdravstvo i spriječilo nove gubitke'.

Ako ste planirali prestati pušiti ovo vam je savršen trenutak ako ne planirate izdvajati više od 30 kn za cigarete.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Glavno da stalno pljuju po socijalizmu i ex YU.Tamo si barem mogao uživati u jeftinom piću i zapaliti kvalitetnu cigaretu.Danas je luksuz popiti par alkoholnih pića u kafiću,a švercani smrdljivi duhan 3 kategorije masovno se puši,čime se ljudi,htjeli – ne htjeli,moraju trovati.I sada to prodaju ljudima pod slobodu?Ako su cigarete i alkoholna pića teško dostupna sirotinji,onda taj ekonomski sistem ništa ne vrijedi…

Hoće li svim koji puše i piju biti besplatno dopunsko osiguranje zbog tako visokih donacija u cjeni ako netko od njih oboli a znamo da je to rjetkost naprema onima koji ne puše i ne piju a te podatke zdravstvo sakriva.

New Report

Close