Ostvaren mjesečni rast od 0,4 posto

Autor: Marija Brnić , 25. travanj 2018. u 22:00
Najveći rast u javnoj upravi i obrani/Davor Javorović/PIXSELL

U Hrvatskoj je prošli mjesec radilo ukupno 1,366 milijuna stanovnika.

Prošli mjesec prema podacima službene statistike u Hrvatskoj je bilo zaposleno ukupno 1,366 milijuna stanovnika, što je na mjesečnoj razini porast od 0,4 posto, dok je na godišnjoj razini zaposlenost ostala na istoj razini.

U pravnim osobama zaposleno je bilo 1,164 milijuna radnika, 0,3 posto više nego prethodni mjesec, a nešto brži rast bilježi se u zaposlenosti u obrtu i slobodnim profesijama, u kojima je u ožujku bilo 182 tisuće zaposlenih, za 1,5 posto više nego prethodog mjeseca. rastao je i broj zaposlenih osiguranih poljoprivrednika, za 0,2 posto, pa ih je evidentirano 19,5 tisuće. no 0,2 posto više nego krajem veljače.

Gledano po djelatnostima, na mjesečnoj razini bilježi se pad u pet do 19 djelatnosti, a najviše je pao broj zaposlenih u turizmu i ugostiteljstvu, dok je najveći porast bio u administrativnim i pomoćnim i uslužnim djelatnostima.

Na godišnjoj razini, pak, bilježi se pad zaposlenosti u deset djelatnosti, a prednjači zaposelnost u rudarstvu i vađenju (4,1 posto), te opskrba električnom energijom (3,9 posto), dok je vodeći u trendu rasta zaposlenosti bio sektor javne uprave i obrane, u kojoj je rastom od 3,9 posto ove godine u ožujku bilo 106 tisuća zaposlenih. 

Komentirajte prvi

New Report

Close