Ostojić: Županijski stožer reagirao je s ozbiljnim kašnjenjem, izgubili smo vrijeme

Autor: Agencija VLM , 21. svibanj 2014. u 12:42
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Stožer na državnoj razini preuzima kontrolu stanja u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Poput stotina tisuća građana i tvrtki koje posljednjih dana nesebično pomažu građanima s poplavljenih područja, svoju pomoć pružit će im i Hrvatski sabor, najavio je jutros Josip Leko prije nego je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić podnio saborskim zastupnicima izvješće o stanju na poplavljenim područjima.

Leko je pozvao zastupnike da svojim radom iskažu "solidarnost i mudrost i odgovornost za poplavljene građane RH u istočnoj Slavoniji, ali i da razmišljaju i kreativno kako preduhitriti ili kako spriječiti ovakve događanje u budućnosti, kod donošenja državnog proračuna, zakona, izvješća tijela odgovornih za ovakve prilike".

Prognoza ide na ruku

– S punom pažnjom i solidarnošću pratimo događaje i u susjednim zemljama, BiH i Srbiji. I na kraju, ovdje imam otiskano brojeve računa koji su otvoreni, dakle Hrvatski Crveni križ i Hrvatski caritas pa nakon što se dogovorimo svi klubovi po mogućnosti u Hrvatskom saboru da našu individualnu osobnu odluku pretočimo u jedinstvenu uplatu u svrhu pomoći – rekao je Leko.

Potpredsjednik Vlade Ostojić kazao je je u borbi s poplavama u u ovom trenutku u direktnom operativnom djelovanju 4000 ljudi, dok je temeljem zahtjeva BiH za pomoć u spašavanju upućeno 15 pripadnika oružanih snaga. Izrazio je zadovoljstvo da prognoza vremena za predstojeće dane ide na ruku, ali i naglasio da se nikada ne zna do kada će to trajati.

– Vlada je jučer donijela odluku o proglašavanju katastrofe za područje Vukovarsko-srijemske županije i to podrazumijeva da lokalni stožer koji je prema zakonu nadležan da rukovodi operacijama nije u stanju osigurati zaštitu i spašavanje te stoga stožer na državnoj razini preuzima kontrolu stanja u Vukovarsko-srijemskoj županiji, te rukovođenje operativnim snagama – tvrdi Ostojić te dodaje da tamo postoji plan za spašavanje, ali nažalost samo na papiru, pa je tako Županijski stožer reagirao s ozbiljnim kašnjenjem i "time smo zapravo izgubili vrijeme u kojemu se moglo napraviti puno više što se tiče pomoći stanovništvu uz manje angažiranih snaga".

Ozbiljno razdoblje

– Sutra poslije podne će biti održana izvanredna sjednica Vlade RH na samome terenu, znači u Županji sa ciljem dogovaranja onih mjera, znači izvješće o stanju koje imamo na području, poplavljenome području kao i odobravanju pokrića troškova nastalih radi pružanja pomoći stanovništvu i svega onoga što je potrebno da se što prije stabilizira stanje. Ja moram naglasit sljedeće. Ova situacija niti završava u ovom trenutku saniranjem situacije na samome terenu, jer pad vodostaja rijeke Save kao i situacija koju imamo jeste povoljna. Međutim, iza toga postoji ozbiljno razdoblje u kojem je potrebno saniranje samoga područja – objasnio je Ostojić koji je pohvalio kvalitetno djelovanje stožera u Slavonsko-brodskoj županiji. Pohvalio je veliki broj građana dragovoljaca koji su iskazali solidarnost s ugroženim građanima i ponudili svoju pomoć.

– Ja sam sve ove dane proveo dole na terenu. Pripadnici Hrvatske vojske, HGSS-a, Crvenog križa, policije i svih koji su na tom terenu vode danonoćnu bitku. Nastavljaju je i dalje – kaže Ostojić te podsjeća da je Hrvatska prošle godine jedina izbjegla veće žrtve i štete u poplavama kada je vodeni val krenuo iz Njemačke i napravio probleme svim zemljama koje su mu se našle na putu.

– Ovo govorim iz razloga što se ponekad zaboravlja taj momenat kako i Hrvatska može odraditi svoj dio posla. Ovdje smo imali izvanrednu situaciju, pucanje kanala koji je sagrađen prije samo nekoliko godina. To je izazvalo ozbiljni udar, da toga nije bilo u ovim trenucima ja vjerojatno ne bih bio ovdje u Saboru niti bih vam bilo što govorio – objasnio je Ostojić.

Komentirajte prvi

New Report

Close