Ostojić: Racionalizacijom bolnica planira se ušteda od 400 milijuna kuna godišnje

Autor: Poslovni.hr/Hina , 11. prosinac 2013. u 16:44
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Ministar zdravlja Rajko Ostojić izjavio je danas da se najavljenom racionalizacijom hrvatskog bolničkog sustava, tzv. Master planom, planiraju uštede od 400 milijuna kuna godišnje tijekom iduće tri godine.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić izjavio je danas da se najavljenom racionalizacijom hrvatskog bolničkog sustava, tzv. Master planom, planiraju uštede od 400 milijuna kuna godišnje tijekom iduće tri godine.

U sklopu planirane reorganizacije, bolnički odjeli koji ne zadovoljavaju norme bit će ukinuti ili pripojeni nekoj drugoj bolnici. To bi trebalo donijeti značajne uštede zdravstvenom sustavu, opterećenom dugovima.

Govoreći o provedbi Master plana, ministar je istaknuo da se ne radi o "rezanju", već o racionalizaciji koja će omogućiti bolju iskoristivost ljudskog kapitala i opreme.

"Riječ je o procesu koji će krenuti vrlo brzo, napravit ćemo spajanje, odnosno redukciju nekih djelatnosti, ali sve na dobrobit naših pacijenata", ustvrdio je Ostojić.

Master plan analize sustava povjeren je francuskom konzultantskom timu Conseil Sante, koji će osim analize ponuditi i moguća rješenja.

"Konačna odluka je ipak naša – ovog Ministarstva i hrvatske Vlade", rekao je Ostojić dodavši da su niz odluka već donijeli i prije završetka Master plana, čiju konačnu verziju očekuje za dva do četiri tjedna.

"Čim dobijemo konačno izvješće o njemu ćemo izvijestiti javnost", najavio je ministar. Za podatke koji su danas o tome objavljeni u Jutarnjem listu rekao je kako se radi o nacrtu starom mjesec i pol dana, a u međuvremenu su dobili dva nova dopunjena izvješća.

Jutarnji list danas je objavio da su francuski konzultanti analizom utvrdili da čak devet od ukupno 64 hrvatske bolnice ima previše liječnika po bolničkom krevetu. Navode se i kriteriji po kojima bi svaki bolnički liječnik trebao imati 133 pacijenta godišnje, a te kriterije, piše Jutarnji, ne zadovoljavaju bolnice u Varaždinu, Vukovaru, Bjelovaru, Sisku, KB Dubrava i KB Sveti duh, te KBC Osijek.

Budući da je riječ o "starom izvješću", ministar objavljene podatke nije želio komentirati. Međutim, zamoljen za komentar, osvrnuo se na medijske napise da je taj konzultantski posao, za koji su Francuzi dobili 200.000 kuna, mogao povjeriti i hrvatskim tvrtkama.

"Kada se god radi neka analiza, ozbiljne države i tvrtke uzimaju nekoga trećeg, lišenog subjektivnosti i sukoba interesa. Treće osobe mogu objektivno, hladne glave analizirati sustav i dati preporuke", odgovorio je Ostojić. Francuski konzultanti, istaknuo je, taj su posao dobili na međunarodnom javnom natječaju, na koji se javilo čak 17 zainteresiranih tvrtki, među kojima su neke bile i iz Hrvatske.

"Zajedno sa Svjetskom bankom izabrali smo tvrtku koja je respektabilna i ima iskustva", naglasio je Ostojić u razgovoru s novinarima nakon potpisivanja ugovora o suradnji između Hrvatske i Makedonije na području zdravstva i medicine.

Komentirajte prvi

New Report

Close