Osnivanje offshore tvrtke – ovo su razlozi za i protiv

Autor: Antonio Prtenjača , 26. studeni 2013. u 10:57
Thinkstock

Nije bezrazložan strah kod namjere osnivanja takve vrste tvrtke, ali potrebno je samo biti dovoljno educiran, odvagati aspekte koji mogu ići u korist ili štetu, te naravno, zakonito poslovati.

Jeste li ikada razmišljali o offshore tvrtkama i koja je njihova svrha?

OFFSHORE  tvrtka ili  International Business Company (IBC) je zapravo legalno osnovana tvrtka u drugoj zemlji (offshore zoni) koja, uz ispunjavanje određenih uvjeta i po osnovi posebnih zakona, ima specifičan porezni status.

Da pojasnimo detaljnije o čemu se tu radi; offshore države imaju izuzetno progresivno i poslovno orijentirano zakonodavstvo što najčešće rezultira nultom stopom poreza. To znači da su tvrtke oslobođene plaćanja svih oblika poreza i carina u određenom dugoročnom  trajanju, te se ne zahtijeva podnošenje financijskih izvještaja.

Novoosnovana offshore tvrtka je jedino obvezna platiti registraciju i paušalne godišnje administrativne troškove.

Nadalje – maksimalni kapital ne postoji,  valutna kontrola ne postoji, NEMA POREZNOG NADZORA, godišnji sastanci mogu biti održani bilo gdje u svijetu, pod bilo kojim uvjetima.

Direktori mogu biti fizičke osobe bilo koje nacionalnosti ili prebivališta, s tim da minimalno jedan direktor mora postojati.

Određene zone dozvoljavaju „imenovanja“, što znači da su imena imenovanih direktora  jedina vidljiva na poslovnoj dokumentaciji i nalaze se u javnom registru, dok identitet stvarnih vlasnika ostaje anoniman, a isti i nakon toga ostaju jedini ovlašteni za upravljanje tvrtkom i bankovnim računima.

Vjerojatno najzanimljivija stvar oko offshorea je apsolutna POVJERLJIVOST INSTITUTA BANKOVNE TAJNE , što dosad nije uspio potpuno slomiti ni  OECD i FATF međunarodnim pritiskom na porezne oaze.

Offshore je jako atraktivan što se poreznog tretmana tiče, ali problemi offshore poslovanja su drugi. Države u kojima se odvija offshore poslovanje označene su međunarodno kao nekooperativne jer nemaju potpisan sporazum za razmjenu podataka koji se smatraju bankovnom tajnom. Također, indikativne su istražiteljima. Masovno se povezuju s pranjem novca nakon kriminalne aktivnosti, financiranjem terorizma i slično, mada to nije uvijek tako.

Stoga i tvrtke koje stvarno legalno posluju, a za offshore su se odlučile radi nepostojanja porezne obveze  mogu zapeti za oko istražiteljima smo zato što su offshore i imaju  neobičnu i transakciju.

Dakle, nije bezrazložan strah kod namjere osnivanja takve vrste tvrtke, ali potrebno je samo biti dovoljno educiran, odvagati aspekte koji mogu ići u korist ili štetu, te naravno, zakonito poslovati.

 

 

Komentirajte prvi

New Report

Close