Osiguravatelji prate potrebe i želje izvoznika

Autor: Božica Babić , 20. veljača 2013. u 22:00
Fotolia

Moguče je osigurati gotovo sve od robe i prijevoza preko menadžera do rizika koje donosi uporaba proizvoda.

Dogode li se neočekivane nevolje u poslovanju mogući gubici svakako se lakše saniraju ukoliko je pravodobno ugovorena polica osiguranja kojom su pokrivene ako ne sve negativne situacije barem neki od rizika. Nekoliko društava unutar industrije osiguranja tržištu nudi šaroliku lepezu proizvoda iz koje je moguće izabrati policu koja će najobuhvatnije riješiti neplanirane probleme. Tako u Generali osiguranju kažu da kada je riječ o osiguranju rizika u izvozu posebno velik interes za poslovima osiguranja bilježe na izgradnji građevina i montaži postrojenja. Po svakom pojedinačnom zahtjevu, pojašnjavaju, prikupljaju nužne informacije za ocjenu rizika te analiziraju i procjenjuju tražena pokrića i to ovisno o vrsti poslovne djelatnosti klijenta i vrijednosti projekta. 

Suradnja unutar grupe
Globalna rasprotranjenost korporacije Generali omogućava im, ističu, dobru međunarodnu suradnju unutar grupacije stoga potencijalnog klijenta upućuju na sestrinsku tvrtku u zemlji u kojoj se izvode radovi. Istodobno sestrinskoj tvrtki dostavljaju prikupljene podatke kako bi mogla izraditi što kvalitetniju konačnu ponudu, a hrvatskom klijentu ostaju i dalje na raspolaganju u vidu stručne i svake druge pomoći, ističu u Generali osiguranju. 
U Helios VIG-u izdvajaju da ugovaraju osiguranje robe u prijevozu (cargo) i to kao: osiguranje pojedinačne pošiljke, ali i osiguranje svih pošiljaka koje se prevoze na rizik osiguranika kroz tzv. generalnu policu. Ovisno o vrsti prijevoza (kopneni, pomorski, zračni) osiguranje se ugovara uz primjenu odgovarajućih klauzula time da osiguranik bira širinu pokrića koja najbolje odgovaraju  njegovim potrebama pa može ugovoriti ili sve rizike (AAR) ili imenovati samo pojedine rizike. Uvjeti osiguranja, ističu u Helios VIG-u, usklađeni su s međunarodnom praksom.

Iz dosadašnje prakse zapazili su, pojašnjavaju nam u Uniqa osiguranju, da poduzetnici koji izvoze robu na neko strano tržište najčešće trebaju osigurateljna pokrića za robu u prijevozu, a strani partneri im u pravilu još uvjetuju osiguranje odgovornosti za proizvod, pa su ova dva proizvoda u stalnoj ponudi Uniqe. Osiguranje robe u prijevozu (međunarodnom transportu) pokriva rizike oštećenja ili gubitka robe u transportu bilo da se obavlja kopnom, morem ili zrakom. Osiguranje se ugovara prema “All Risk” pokriću ili osnovnim rizicima. Cijena  osiguranja ovisi o tome kakva se roba prevozi, o prijevoznom sredstvu, te o kakvom se pokriću radi, a iznosi od 200 kuna na više, pojašnjavaju u Uniqi.

Osiguranje pak odgovornosti iz upotrebe proizvoda pokriva štete prouzročene neispravnim proizvodom koji je proizvođač stavio u promet. Vrlo često poduzetnike koji izvoze robu na strano tržište, uvoznici iz tih država traže upravo takvu policu osiguranja kao uvjet za ugovaranje posla i/ili preuzimanje robe. Cijena ovakvog osiguranja također ovisi o vrsti proizvoda, visini dogovorenog iznosa koji će klijentu biti na raspolaganju sa osigurateljnom zaštitom, državi u koju se proizvod izvozi i slično, a startna cijena, kažu u Uniqi, i ovdje polazi od 200 kuna prema većim iznosima.

Veliki osiguranici
Iz Allianz osiguranja pak posebno napominju kako su prije nekoliko godina prvi na tržištu ponudili osigurateljni paket namijenjen velikim osiguranicima (tzv. “All Risks”) dok za manje tvrtke i obrte do najviše 10 zaposlenika nude Poslovni paket. U okviru proizvoda Poslovni paket, pojašnjavaju, klijentima nude da ugovaranjem samo jedne police osiguranja obuhvate veliki broj osiguranih rizika i ostvare pogodnosti kroz popuste na premiju osiguranja.  Paket za male poduzetnike i obrtnike posebno je dizajniran za manje tvrtke i obrte do najviše 10 zaposlenika koji se bave trgovinom, malom proizvodnjom ili uslužnom djelatnošću. Ugovaranjem jedne police osiguranja klijenti imaju pokrivene rizike na: pokretnu i nepokretnu imovinu – zgrade, pomoćne objekte, zalihe robe, opremu, strojeve i uređaje na novu vrijednost, tvrtku od prekida rada ali i od javne odgovornosti prema trećim osobama te od odgovornosti prema vlastitim djelatnicima kao i djelatnike od posljedica nezgode te vlastitu robu u prijevozu.
Kroz paket “Poduzetnik+”  Allianz klijentu na jednoj polici dopušta kombinaciju kojom je ugovoreno pet skupina osiguranja. To je osiguranja imovine (požar, provalna krađa i razbojstvo, lom stroja, lom stakla, prekid rada- šomaž), osiguranje  od odgovornosti (javna odgovornost i odgovornost prema djelatnicima), osiguranja od nezgode te kargo i osiguranje prijevozničke odgovornosti. Ugovaranjem paketa “Poduzetnik+” klijent ostvaruje dodatne popuste na premiju, a na iznos popusta utječe i je li možda paralelno ugovorio kasko i obvezno osiguranje vozila, putno te zdravstveno ili životno osiguranje, pojašnjavaju u Allianzu.

Kreiranje prema potrebi
U Grawe osiguranju uzvraćaju da nemaju unificiranu policu namijenjenu izvoznicima već je kreiraju ovisno o specifičnim rizicima koje netko namjerava osigurati. Najčešće, iznose, zaključuju police kojima se pokriva odgovornost za proizvod te police osiguranja robe u prijevozu.  Kod osiguranja odgovornosti za proizvod osiguratelj, pojašnjavaju u Grawe osiguranju, pokriva zahtjeve za naknadu štete koje isporučeni proizvod izazove na stvarima ili osobama. Isto tako, mogu se osigurati i štete pri montaži te demonstraciji proizvoda na sajmovima i izložbama. Pokriće se može proširiti s Hrvatske, koja je pokrivena u standardnim ugovorima o osiguranju odgovornosti, na Europu u zemljopisnom smislu, te dodatno na pojedine zemlje ili na pokriće za cijeli svijet. Premije se kreću od nekoliko stotina eura u kunskoj protuvrijednosti pa na više, a ovise o zahtjevima klijenta i procijeni rizika koja se radi za svaki rizik posebno.Osiguranje robe u prijevozu pokriva pak štete koje se mogu dogoditi na robi prilikom transporta. Bitno je naglasiti, ističu u Grawe osiguranju, da je po međunarodnim konvencijama odgovornost prijevoznika ograničena po iznosima, tako da, kad se radi o šteti za koju je odgovoran prijevoznik, robu je bitno osigurati jer se može dogoditi da naknada štete po polici prijevozničke odgovornosti bude znatno manja od vrijednosti robe koja se izvozi.

 

Grawe u ponudi ima razne programe, od pojedinačnih polica za jedan transport (izvoz) do višegodišnjih polica po kojima su svi prijevozi osiguranika osigurani bez obveze prijave pojedinačnog prijevoza. Premije, između ostalog, ovise o vrsti robe, relaciji, vrijednosti, načinu prijevoza, a kreću se već od nekoliko desetaka eura u kunskoj protuvrijednosti na više, kažu u Grawe osiguranju. Basler osiguranje Zagreb, otkrivaju na toj adresi, u širokoj lepezi proizvoda poduzetnicima nude osiguranje od požara i loma stroja, te zastoja u radu od požarnih opasnosti i zbog oštećenja strojeva. Nude i osiguranje od odgovornosti, osiguranje potraživanja te kaucijska osiguranja, osiguranje ozbiljnosti ponude i osiguranje profesionalne odgovornosti. 

Suradnja s izvoznicima

U Croatia osiguranju podsjećaju da još od 2007. imaju potpisan ugovor s udrugom Hrvatski izvoznici, te da u suradnji s njezinim članovima kontinuirano razvijaju nova pokrića kako bi se zaštitili svi interesi osiguranika. Izvoznici mogu osigurati robu u prijevozu (cargo), potraživanja od inozemnih kupaca i jamstva. Pored toga na raspolaganju im je i osiguranje od odgovornosti za neispravan proizvod i osiguranje menadžera. Od 2009. Croatia osiguranje omogućila je hrvatskim izvoznicima i pravo na poseban popust od 20% na osiguranje robe proizvedene u Hrvatskoj. Na taj način Croatia osiguranje, naglašavaju, daje svoj doprinos u poticanju izvoza hrvatskih proizvoda i promidžbi hrvatskog gospodarstva. Zbog specifičnosti osiguranja i pokrića rizika, pojašnjavaju, nije moguće dati prosječne cijene premija osiguranja budući da se premija po svakoj polici određuje individualno i ovisi o cijelom nizu faktora. U Croatia osiguranju izdvajaju svoj proizvod prepoznatljiv pod imenom Osiguranje potraživanja od inozemnih kupaca. Ova polica, navode, štiti izvoznika od rizika nenaplate potraživanja od kupca za robu isporučenu uz odgodu plaćanja do kojega može doći uslijed ostvarenja komercijalnih rizika. Pojam komercijalnih rizika, dodaju, uobičajeno obuhvaća insolventnost kupca i produženo kašnjenje u naplati.

Europa

Kako Hrvatska u srpnju postaje članica EU u Basler osiguranju Zagreb za poduzetnike su osmislili još jedan proizvod – Osiguranje profesionalne odgovornosti informatičkih i tehnoloških tvrtki. Proizvod omogućava zaštitu za profesionalnu uslugu informatičke ili tehnološke tvrtke.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close