Oporavak BDP-a nastavlja se i u trećem tromjesečju

Autor: Poslovni.hr/Hina , 11. studeni 2016. u 13:47
Foto: Anto Magzan/PIXSELL

Nakon 0,9 postnog rasta u prvom te 0,7 posto rasta u drugom tromjesečju, BDP je u trećem tromjesečju porastao za 1,4 posto u usporedbi s prethodnim tromjesečjem, procjenjuju u EIZ-u.

Analitičari Ekonomskog instituta, Zagreb (EIZ) na temelju kretanja CEIZ indeksa ocjenjuju kako se oporavak BDP-a nastavlja i u trećem tromjesečju, a procjenjuju da je BDP u trećem kvartalu u odnosu na prethodno tromjesečje porastao za 1,4 posto, dok na godišnjoj razini očekuju rast za 2,5 posto.

Kako je u petak objavljeno iz Ekonomskog instituta, CEIZ indeks je u rujnu ostvario vrijednost od 2,17 indeksnih bodova. "Ta vrijednost je za 0,27 indeksnih bodova niža od vrijednosti zabilježene u kolovozu 2016. godine, zbog čega možemo zaključiti kako je ekonomska aktivnost u rujnu blago usporila u odnosu na kolovoz. Istovremeno, prosječna vrijednost CEIZ indeksa za treće tromjesečje 2016. je za 0,89 indeksnih bodova manja od vrijednosti indeksa za treće tromjesečje 2015. kada je bila zabilježena iznimno visoka stopa rasta BDP-a (2,8 posto na godišnjoj razini)", navodi se u priopćenju.

Analitičari Ekonomskog instituta ističu kako se iz kretanja CEIZ indeksa može zaključiti kako se ekonomska aktivnost mjerena desezoniranim vrijednostima BDP-a u trećem tromjesečju 2016. nastavila oporavljati.

Nakon 0,9 postnog rasta u prvom te 0,7 posto rasta u drugom tromjesečju, BDP je u trećem tromjesečju porastao za 1,4 posto u usporedbi s prethodnim tromjesečjem, procjenjuju u EIZ-u.

"Na osnovi vrijednosti CEIZ indeksa za srpanj, kolovoz i rujan 2016., očekujemo da će godišnja stopa rasta BDP-a u trećem tromjesečju 2016. iznositi 2,5 posto. Nadalje, na osnovi pogreške procjene indeksa, možemo s pouzdanošću od 95 posto tvrditi da će godišnja stopa rasta BDP-a u trećem tromjesečju 2016. poprimiti vrijednost između 2,2 i 2,7 posto", naglašavaju analitičari EIZ-a.

Budući da CEIZ indeks uključuje i pokazatelj turističke aktivnosti, vrijednost CEIZ indeksa za treće tromjesečje u obzir uzima i izvrsne rezultate koje ove godine ostvaruje hrvatski turizam, napominje se u priopćenju. 

Koincidentni ekonomski indikator – CEIZ indeks je mjesečni složeni indikator poslovnog ciklusa razvijen na Ekonomskom institutu, Zagreb, a svrha mu je pružiti pravovremenu informaciju o trenutnom stanju poslovnoga ciklusa, zbog čega se vrijednost CEIZ indeksa mijenja istodobno s promjenama poslovnog ciklusa.

CEIZ indeks je jednobrojčani pokazatelj poslovnog ciklusa koji sadrži informacije koje bi inače trebalo prikupljati analizom velikog broja različitih ekonomskih serija. Za razliku od vremenske serije tromjesečnog BDP-a, daje mjesečnu ocjenu stanja gospodarstva pružajući na taj način preciznije informacije o promjenama koje se odvijaju tijekom kraćeg vremenskoga razdoblja. CEIZ indeks dostupan je jedan do tri mjeseca prije objave podataka o tromjesečnom BDP-u, zbog čega nosioci ekonomskih politika i zainteresirana javnost mogu pravovremeno pratiti gospodarska kretanja, napominju iz EIZ-a.

Komentari (1)
Pogledajte sve

U trećem kvartalu rast GDP-a u odnosu na drugi kvartal iznosi 1,4%. Po meni to znači rast GDP-a na godišnjoj razini preko 3% u trećem kvartalu.

New Report

Close