Preuzimanjem biznisa obitelji Palić do kontrole nad Lagunom, Medikom, Slatinskom bankom…

Autor: Jadranka Dozan , 21. kolovoz 2019. u 13:33
Turistička kompanija Aminess u većinskom vlasništvu Auctor Kapitala/Aminess

Hanfa još nije dobila zahtjev za odobrenje objavljivanja ponude za preuzimanje Medike, kao ni za SZAIF.

S nedavnim vlasničkim promjenama u zagrebačkim društvima Auctor i Lipa-Promet kaskadno su se dogodile i posredne promjene kontrolnih udjela u nekoliko poznatih tvrtki, od novigradske turističke kompanije Laguna (odnedavno pod brendom Aminess) i veledrogerijskog lidera Medike do Slavonskog ZAIF-a i Slatinske banke.

 Slijedom tih promjena u slučaju Medike i Slavonskog fonda uskoro se očekuju i javne ponude za preuzimanje. Sporazumom o financijskom i vlasničkom restrukturiranju s ciljem stabilizacije poslovanja društava iz sustava Auctor donedavna vlasnica Sanja Palić prepustila je kreditima opterećeni Auctor novoosnovanoj tvrtki sa sjedištem u Pragu, Auctor Holdingu. 

U ulozi direktora i jedinog dioničara tu češku kompaniju zastupa Oleg Uskoković, varaždinski odvjetnik koji je još za života poginulog Marijana Palića, jednog od veterana domaće investicijske scene i glavnog "arhitekta" današnjeg portfelja Auctora, slovio za "kućnog" odvjetnika tog poslovnog sustava.  U novije vrijeme, pak, njegovo se ime podjednako usko povezuje s češko-slovačkom grupacijom J&T, već godina ulagački prilično aktivnom u Hrvatskoj.

Tako se i "operacija Auctor" smatra pothvatom u kojemu je J&T zapravo strateški partner s presudnom ulogom, iako se u obavijesti o nastanku obveze javne ponude preuzimanja kod Medike i SZAIF-a njegov angažman može iščitati samo kroz konstataciju kako su praškoj tvrtki "financijska sredstva za provođenje ponude osigurana u suradnji s financijskim partnerima". 

U domaćoj investicijskoj zajednici tvrdi se kako je takva suradnja prije nekoliko godina bila i u pozadini Uskokovićeva preuzimanja Hotela Njivice.  I u priči o Auctoru hotelski se biznis, a to je većinski udjel u Laguni Novigrad (u kojoj Auctor Kapital drži 84%, s tim da je ta tvrtka u 60-postotnom vlasništvu obitelji Palić) smatra glavnom metom i motivom preuzimatelja Auctora. Uza sve, Laguna uz Mediku i vrijednosno predstavlja njegovu najveću imovinu. 

A dok za Lagunu koja već duže vrijeme nije na burzi nema ni posebne zakonske regulative preuzimanja propisane ZPDD-om, Medika podliježe tom zakonu, a trenutno teče zakonski rok za taj korak, za početak kroz traženje suglasnosti Hanfe za ponudu preuzimanja. U Hanfi kažu kako do 20. kolovoza nisu zaprimili zahtjev za odobrenje objavljivanja ponude za preuzimanje Medike, kao ni za SZAIF.  "U skladu s člankom 24. stavak 1. Zakona o preuzimanju dioničkih društava rok za to je 30 dana od dana nastanka obveze objavljivanja ponude za preuzimanje", a prema obavijestima objavljenim na ZSE obveza je nastala 26.  srpnja.

 

43 posto

udjela u Mediki posredno stekao Auctor Holding, u SZAIF-u 63%

U odgovoru Hanfe ističe se i da "sukladno ZPDD-u (članak 24.a stavak 1.), ako je prema odredbama posebnog zakona ponuditelj za stjecanje dionica koje su predmet ponude prethodno obvezan ishoditi odobrenje (suglasnost i sl.) javnopravnog tijela, početak roka od 30 dana za podnošenje zahtjeva odgađa se do ishođenja takvog odobrenja.  Odnosi li se to tehničko obrazloženje na Mediku i procedure vezane uz zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN), u Hanfi ne preciziraju. 

A kad su posrijedi suglasnosti pojedinih regulatora, ta obveza načelno postoji i pri stjecanjima kvalificiranih udjela u bankama za koje je nadležan HNB. No, vezano uz Slatinsku banku i preuzimačke pragove predviđene ZPDD-om Hanfa objašnjava kako je (prema članku 9. stavku 1. ZPDD-a) "fizička ili pravna osoba obvezna objaviti ponudu za preuzimanje kad neposredno ili posredno (…) stekne dionice s pravom glasa ciljnog društva, tako da, zajedno s dionicama koje je već stekla, prijeđe prag od 25% dionica s pravom glasa ciljnog društva (kontrolni prag)".

Prema članku 2. ZPDD-a, kažu, dionice s pravom glasa su sve dionice ciljnog društva izdane s pravom glasa, uključujući i vlastite dionice. Ukratko, time se sugerira da za Slatinsku banku, gdje je Auctor Holding posredno stekao 24 posto udjela u temeljnom kapitalu uz 26 posto glasačkih prava, ipak nema obveze javne ponude. Na tom tragu je i činjenica da je na Burzi, i to prošli tjedan, objavljeno samo očitovanje Palić o (posrednom) otpuštanju dionica.       

Kod Medike je, pak, posredno otpustila, a Auctor Holding stekao ukupno 43 posto udjela u temeljnom kapitalu odnosno 47 posto glasova na skupštini, a kod SZAIF-a pod upravljanjem Auctor investa riječ je o 62,7 posto udjela u tom fondu.  Trenutačne burzovne cijene dionica Medike (oko 15.400 kuna) impliciraju tržišnu vrijednost te kompanije od oko 460 milijuna kuna, a u slučaju SZAIF-a iz cijene dionica od oko 23 kune proizlazi tržišna kapitalizacija od 70-ak milijuna.

Kako ponuditelj pri javnoj ponudi za preuzimanje mora osigurati sredstva za sve preostale dionice (mimo onih koje već izravno ili posredno drži), Auctor Holding mora osigurati čvrste garancije na iznos od nekoliko stotina milijuna kuna, neovisno o tome hoće li se na ponudu odazvati manji ili veći broj dioničara. A kako se pretpostavlja da ga zasigurno ne zanimaju podjednako i dugoročno svi dijelovi portfelja Auctora, realno je pretpostaviti da će npr. za Mediku u dogledno vrijeme ponovno biti aktualno pitanje vlasničkih preslagivanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close