Odzvonilo kupnji OTC lijekova preko granice

Autor: Marija Crnjak , 12. studeni 2018. u 22:01
Mihael Furjan/Foto: Petar Glebov/PIXSELL

U Ljekarničkoj komori tvrde da će se maloprodajne cijene OTC lijekova smanjiti u prosjeku 17 do 18 posto.

Stupanjem na snagu novog Zakona o PDV-u kojim će se izjednačiti porezna stopa za sve lijekove, ona će se za bezreceptne lijekove početkom 2019. smanjiti sa 25 na 5 posto, zbog čega će i njihove maloprodajne cijene biti osjetno niže, a građani će prestati kupovati lijekove u inozemstvu.

Usto, farmaceutske kompanije mogu očekivati rast prodaje tih lijekova, a javni se proračun rasterećenje, očekuju u farmaceutskom sektoru koji godinama zaziva izjednačavanje poreznih stopa na lijekove.

Kako je poznato, radi se o lijekovima iz skupina analgetika, za liječenje gastroenteroloških problema, protiv alergije, ali i vitaminskim pripravcima. Ipak, neće se rasteretiti svi vitamini, već oni koji su registrirani kao lijekovi, zbog čega su prošli sve kontrole i ispitivanja. 

Izjednačavanje porezne stope ne donosi izravnu korist proizvođačima, koji ne mijenjaju nabavnu cijenu lijekova, a eventualnu korist mogu imati distributeri ako dignu prodajne marže, odnosno veledrogerije i ljekarne.

To se zasad ne najavljuje. U Hrvatskoj ljekarničkoj komori tvrde da će se maloprodajne cijene OTC lijekova početkom 2019. smanjiti u prosjeku za 17-18 posto.

“Usto, smanjenje cijena dočekat će se u vrijeme sezonskih bolesti kada se povećava potreba za bezreceptnim lijekovima. Pacijenti su dosad po lijekove za snižavanje temperature i smanjenje boli znali odlaziti u susjedne zemlje, upravo zbog razlike u cijeni, gdje je bio na gubitku i nacionalni proračun”, ističu.

U Plivi pojašnjavaju da se ova se promjena neće odraziti na njihovo poslovanje jer je PDV kao stavka neutralan za proizvođače, no kako Pliva ne planira promjene proizvođačkih cijena, vjeruju da će doprinijeti većoj dostupnosti bezreceptnih lijekova.

“Ovime smo se približili većini europskih zemalja u kojima sukladno smjernicama EU dva lijeka, bez obzira na način izdavanje, imaju jednak porezni tretman čime se osigurava  konkurentnosti proizvoda i tržišnog natjecanja, pojašnjava Mihael Furjan, predsjednik Uprave  Plive.

Za poslovanje Belupa, čiji bezreceptni lijekovi na tržištu Hrvatske  sudjeluju s oko 19 posto, ovo je dobra vijest, s obzirom na to da planiraju jačanje OTC segmenta u ukupnoj prodaji.

“Stoga se Belupo, samostalno, ali i kao član CASI-a (Udruge proizvođača bezreceptnih proizvoda) aktivno zalagao za izjednačavanje stope PDV-a za lijekove koji se izdaju na recept s bezreceptnima, vodeći se praksom 27 europskih zemalja koje primjenjuju istu stopu PDV-a na sve lijekove neovisno o režimu izdavanja, te poštujući načelo neutralnosti kada je u pitanju porezni tretman sličnih dobara”, pojašnjavaju u Belupu.

Rastući segment

U riječkom JGL-u ističu da bi, uz snižavanje cijena za oko 20 posto, ova mjera svakako trebala potaknuti samoliječenje i rasteretiti izdvajanja za lijekove nacionalnog osiguravatelja.

Riječka kompanija u polugodišnjem izvješću ističe upravo kako su osigurali rast ukupnog poslovanja zahvaljujući rastu segmenta OTC-a koji je brži od domaćeg prosjeka.

 

5 posto

snižena stopa PDV-a na bezreceptne lijekove

U PharmaSu također očekuju veću potrošnju OTC lijekova, odnosno prelijevanje potrošnje s lijekova na recept na OTC, te tvrde da neće korigirati svoje proizvođačke cijene.

“Usto, država je ovim potezom ne samo potakla veću potrošnju, već i uštede na lijekovima koji idu na recept, a imaju sličnu terapijsku paralelu u OTC statusu. To se najviše odnosi na lijekove iz segmenta boli i prehlade”, ističe prvi čovjek PharmaSa Jerko Jakšić.

 

Furjan

Ovime smo se približili većini eu zemalja u kojima dva lijeka, bez obzira na način izdavanja, imaju jednak porezni tretman.

Očekivano, i Udruga proizvođača lijekova pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca pozdravlja izjednačavanje stope PDV-a, te podsjeća da EU Direktiva o PDV-u dozvoljava zemljama članicama primjenu snižene stope na farmaceutske proizvode s ciljem prevencije i liječenja.

Očekuju da će to izravno pozitivno utjecati na zdravstveni sustav.

 

19 posto

udio je OTC-a lijekova Belupa na hrvatskom tržištu

'Smanjit će se pritisak'

“Bezreceptni lijekovi lakše su i šire dostupni bolesnicima od lijekova na recept, nema čekanja i opterećenja liječničkih ordinacija. Smanjenje stope PDV-a na OTC lijekove učinit će ih dostupnijim potrošačima jer će sniziti cijenu lijeka i smanjit će pritisak za propisivanje, a to pozitivno utječe i na proračun zdravstva, obzirom da se radi o samoliječenju, bez opterećivanja sustava”, ističu u ovoj sektorskoj  Udruzi. 

Komentirajte prvi

New Report

Close