Odsad ‘dalmatinska janjetina’ stiže samo iz Dalmacije

Autor: Saša Paparella , 31. siječanj 2017. u 21:59
Dalmatinska pramenka ima blagi okus

Oznaka izvornosti pomoći će uzgajivačima u boljem plasmanu autohtone pasmine ovaca.

Projekt Dalmatinska janjetina okupio je u utorak u Šibeniku uzgajivače iz tri županije koji se bave uzgojem autohtone pasmine ovce pramenke.

Tom je prilikom šibensko-kninski župan Goran Pauk predao Udruzi uzgajivača ovaca i koza Dalmacije specifikaciju za registraciju oznake izvornosti.  Izradu specifikacije i dokumentacije financirale su tri dalmatinske županije. Župan Pauk naglasio je kako  će oznaka izvornosti spriječiti da se pod nazivom 'dalmatinska janjetina' prodaje meso koje nije uzgojeno u Dalmaciji.

 O posebnostima dalmatinske janjetine govorila je Marina Krvavica, docentica na kninskom Veleučilištu Marko Marulić, koja je vodila projekt specifikacije. "Jedan od najizravnijih dokaza da je dalmatinska janjetina doista specifična su hlapljive tvari kojih u dalmatinskoj janjetini ima puno više nego u ostalim vrstama janjetina, na primjer ličke, creske ili kupreške. To utječe na blagi miris i okus dalmatinske janjetine, po kojem je ona posebna",  kazala je Krvavica.

"U Dalmaciji postoji više od 3,5 tisuće biljnih vrsta i velik broj ljekovitih biljaka, bogatih aromatičnim spojevima i antioksidansima. Takav florni sastav utječe na kemijski sastav mesa", dodala je Krvavica, te ponudila definiciju po kojoj je "dalmatinska janjetina meso janjadi hrvatske izvorne pasmine ovaca dalmatinske pramenke, ojanjene, uzgajane i zaklane isključivo na definiranom području koja se kolje u dobi od 70 do 130 dana kada dosegne tjelesnu masu od 15 do 28 kilograma".

Komentirajte prvi

New Report

Close