Održan prvi krug pregovora s BiH i Srbijom

Autor: Danijela Jozić / VLM , 13. prosinac 2012. u 21:59
S. S./PIX

Europska komisija počela pregovore o izmjenama SSP-ova.

Pregovori Europske komisije sa zemljama članicama Cefte, kojima se nastoje izmIjeniti Sporazumi o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) i to na trgovinsku korist Hrvatske nakon što uđemo u Europsku uniju – napokon su započeli.

"Zasad je održan prvi, tehnički krug pregovora s Bosnom i Hercegovinom i Srbijom, a tijekom prosinca očekuje se i održavanje prvog kruga s Makedonijom. Također će se u ovom mjesecu održati i drugi krug pregovora s BiH", kažu nam u Državnom uredu za trgovinsku politiku. Napominju da pregovore s članicama Cefte vodi Europska komisija u ime svih država članica EU-a, ali i Hrvatske kao njezine buduće članice. "Hrvatska strana je u redovitom kontaktu s predstavnicima Europske komisije i poduzima korake kako bi se u pregovorima koje Europska komisija vodi s državama potpisnicama Cefte zaštitili interesi hrvatskih gospodarstvenika i kako bi trgovinski režim pri njihovom izvozu na tržišta država Cefte ostali što povoljniji", kažu u tom Uredu. 

Domaće prehrambene tvrtke na tržište Cefte izvoze proizvode u vrijednosti 645 milijuna dolara godišnje od čega je najvažnije tržište BiH na koje otpada čak 433 milijuna dolara izvoza. Kako u zemlje Cefte Hrvatska trenutno izvozi uglavnom bescarinski, opterećenja koja bi mogla 'zakačiti' hrvatske prehrambene proizvođače po ulasku u Uniju vrlo su visoka zbog čega će te tvrtke postati nekonkurentne na području Cefte. Carina za pojedine proizvode, propisana u postotnom i količinskom iznosu, mogla bi biti veća i za 50 posto u odnosu na sadašnju izvoznu cijenu proizvoda. 

Komentirajte prvi

New Report

Close