Odluka suda: Slovenci dobili gotovo cijeli Piranski zaljev

Autor: Poslovni.hr/H , 29. lipanj 2017. u 15:04
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Sudac Gilbert Guillaume u Palači mira u Haagu čita presudu o graničnom sporu Hrvatske i Slovenije prema kojoj je većina Piranskog zaljeva pripala Sloveniji, a Sveta Gera je hrvatski teritorij.

Arbitražni sud za granični spor između Hrvatske i Slovenije donio je odluku da velika većina Piranskog zaljeva, odnosno Savudrijske vale pripada Sloveniji.

Odlučeno je da Slovenija dobije i doticaj svojih teritorijalnih voda i međunarodnog mora.

Slovenski koridror do otvorenog mora bit će širok 2,5 nautičke milje, rekao je predsjednik Arbitražnog suda Gilbert Guillame.

Guillame je prethodno rekao da "trenutačno nema mjesta gdje je teritorijalno more Slovenije izravno spojeno na otvoreno more, ali ga sud ima dužnost odrediti".

Odredio je da je slovenski 'junction' do otvorenog mora bude područje u kojem brodovi i zrakoplovi imaju jednaka prava kao na otvorenom moru.

Arbitražni sud za granični spor između Hrvatske i Slovenije donio je odluku da granica u Istri slijedi Dragonju i završava na sredini kanala sv. Odorika što bi trebalo značiti da istarski zaoseci Škodelin, Bužini i Mlini-Škrilje, kao i kuća Joška Jorasa ostaju u Hrvatskoj.


Granica Hrvatske i Slovenije u Piranskom zaljevu

Sud je ranije objavio odluku da je Sveta Gera na hrvatskom teritoriju, ali i priopćio da nema jurisdikciju odlučiti o hrvatskom zahtjevu da slovenski vojni kompleksi ne smiju ostati na hrvatskom teritoriju.

Čitanje odluke Arbitražnog suda počelo je spornim mjestima na sjevernoj hrvatsko-slovenskoj granici.

Osim odluke o Svetoj Geri, predsjednik suda Gilbert Guillame dosad je pročitao odluke da granice na Muri i Sutli idu katastarskom granicom, a u Murskom Središću sredinom Mure.

Komentari (27)
Pogledajte sve

Hrvatskim orjunaskim politicarima je nebitan teritorij, bitno je odrzati se na vlasti i glupavom narodu prodavati maglu. Meni je smjesna izjava Delboya Plenkija koji ce “razgovarati” sa slovencima umjesto da je unazad dvije godine radio sve da tuzi suca i slovenca i trazio odstetu radi kompromitiranja. To u HRV nikoga ne zanima jer kad predju granicu kao da HRV niti ne postoji.
Nitko ga nije pitao sto ce uciniti kad slovenci pocnu loviti ribu u nasim vodama ili ako sprjece nase da love u dimnjaku? Frajer se fura na diplomaciju, mota se po Ukrajini i soli pamet Rusima a u svom dvoristu je nula. Nabije..m ti tvoju ustagljenost i manenkensku diplomaciju.

Što je mutno ? Sve je na snimkama, a Slovenci su dali ostavku. Njima nije važno tko je u RH na vlasti nego da otkinu teritorij poglavito more. Nece uspjeti razbojnici jer je Hrvatska u EU I NATO danas. Sve ostaje po starom.


Sreca da se Slovenija ponašala balkanski i lopovski u arbitraži pa je to otkriveno i tako ce ovo ostati mrtvo slovo na papiru daljnjih 99 godina.
Druga dobra stvar je da su USA I U.K očito istupili na stranu Hrvatske zahvaljujuci predsjednici i njenom uplitanju. Teško se vaditi iz kanalizacije u koju su nas uvukli Račan yu komunjara i neobrazovana kud ja tud i ivo Kosor. Da se tuka barem toga držala.

Sve je meni tu mutno oko tog slucaja razotkrivanja… pitanje je kad cemo saznat zasto se to sve tako odigralo i to bas za vlade sdp-a i hns-a.

Sa Srbijom nema spora. Hrvatska je do Zemuna

New Report

Close