Od znanosti rade zabavu

Autor: Marta Duić , 16. srpanj 2018. u 22:00
Posjetitelje se ne daju van iz parka u kojem mogu istraživati / PD

U Oroslavju prvi park znanosti u nas, novac za eksponate osigurali iz EU fondova, gosti i Slovenci.

Na pola sata vožnje od Zagreba, u srcu Hrvatskog zagorja u Oroslavlju, otvoren je prvi Park znanosti u Hrvatskoj. Kako objašnjava Luka Veverec, idejni začetnik Parka znanosti, u parku je postavljeno 25 edukativnih eksponata koje je potrebno pokretati, osluškivati, mjeriti ili dodirivati te time u sklopu igre i istraživanja- učiti.

Ručni rad

Park je prvenstveno namijenjen djeci, no i svim drugim dobnim skupinama, a na realizaciji ideje radilo je 15-ak ljudi, od inženjera do arhitekata, građevinara i profesora.

“Na projektu se radilo šest godina. Bilo je tu puno posla, od osmišljavanja ideje do izrade i nuđenja eksponata općinama i gradovima kod nas i u regiji. a u planu je u ovih 5000 kvadrata kroz godinu dana staviti još eksponata. U izgradnju samog parka smo krenuli prije dvije godine, a od travnja kada smo otvorili naša vrata posjetilo nas je 60-ak škola iz Hrvatske i susjedne Slovenije”, objašnjava Veverec.

Trenutačno zapošljava petero ljudi i napominje kako će i ta brojka uskoro rasti jer će zbog novih eksponata i širenja trebati još minimalno dvoje zaposlenika.

Veverec se pohvalio kako sve eksponate rade sami, a zahvaljujući suradnji s općinama i gradovima, postavili su ih na raznim lokacijama, od Duge Rese i Vukovara, pa do Rijeke i Sinja. “U projekt smo za sada uložili 110.000 eura što uključuje radove i eksponate. Ministarstvo turizma pomoglo nam je prošle godine s 50.000 kuna, a na Zaba start natječaju smo dobili 100.000 kuna”, kaže Veverec.

Ideja ne nedostaje

Od prošlog vikenda krenuli su s vođenim turama koje u prosjeku traju dva sata, a za obilazak parka obvezna je najava kako se ne bi izgubio edukativan karakter obilaska. ˝Naše goste upućujemo i na okolne lokacije i objekte koje vrijedi obići te time radimo na razvoju cijelog kraja. Komentari posjetitelja su i više nego sjajni, djeca su oduševljena, a neki se nisu ni dali van iz parka koliko im je bilo zanimljivo. Ideja nam ne nedostaje i planiramo nove eksponate dodavati čim ih napravimo, a novac za to osigurali smo iz EU fondova”, pohvalio se za kraj Veverec.

Komentirajte prvi

New Report

Close