Od MORH-a gradovima uplata 20 milijuna kuna

Autor: Marija Brnić , 20. studeni 2017. u 13:49
Foto: Željko Lukunić / Pixsell

Ustavni sud poništio i odredbe Zakona o obrani, sve će državne institucije morati plaćati komunalne naknade gradovima i općinama.

Prošli tjedan objavljena je još jedna odluka Ustavnog suda kojom su prihvaćene žalbe gradova i općina i ukinute zakonske odredbe po kojima je država pošteđena plaćanja komunalnih naknada za svoje nekretnine. Najprije je u rujnu srušena sporna odredba iz zakona o upravljanju državnom imovinom, a sada i u zakonu o obrani.  Ovih dana stoga na adrese državnih institucija počet će stizati novi računi za ovu rentu, no s koliko će se novca početi puniti lokalne blagajne malo tko ima cjelovitu sliku.

Razloga za to je više. Gradovi i općine računaju na to da će se naplatiti i za protekle četiri godine, od kada im je Milanovićeva vlada oduzela pravo naplate prihoda za državne nekretnine. Od tada gradovi, pogotovo oni manji i slabije razvijeni, kojima ta renta donosi najviše prihoda, vode pravnu bitku protiv državnih institucija, a najviše protiv Ministarstva obrane RH. U ovom trenutku u Ministarstvu obrane jedini i imaju konkretnu procjenu koliko novca će morati izdvojiti zbog vraćanja obveze plaćanja ove naknade. U proračunu za iduću godinu, kažu, osigurali su 20 milijuna kuna.

U Ministarstvu državne imovine, pak, kažu kako se sustavnoj naplati naknada pristupa u idućoj godini, no skreću pozornost da naknadu plaćaju korisnici nekretnine u vlasništvu države, zbog čega je teško dobiti konkretnu procjenu iznosa koji će dobiti gradovi. S obzirom na složenost građe i broj nekretnina u državnom vlasništvu, te donedavnu posvemašnju neurednost toga područja, očekuje se izdvajanje značajnih sredstava za podmirenje naknada za komunalne usluge, odgovaraju iz Ministarstva državne imovine. Konkretnije procjene nemaju ni u Udruzi gradova koja je uz grad Slunj i Delnice pokrenula postupak ukidanja spornih zakonskih odredbi pred Ustavnim sudom. Sada su uklonjene i zadnje dvojbe oko toga jesu li država i građani i pravne osobe jednaki u plaćanju obveza za komunalne naknade, a svaki će grad sam odlučiti hoće li nekome dati izuzeće ili ne, kaže predsjednik Udruge gradova Željko Turk.

 

14 milijuna

kuna povećat će Slunj proračunske prihode u 2018. s 9 milijuna kn

Pojedini gradovi nisu bili sigurni tretira li se vojne i ostale državne objekte jednako, no tih dilema u gradu Slunju, nemaju. Gradonačelnik Jure Katić kaže kako će MORH-u odmah uputiti nove račune za komunalne naknade, ali MORH poziva i da plate dug za protekle godine, koji prelazi 10 milijuna kuna. Mi smo zakon osporili, a borbu za novac koji nam je uzet ćemo nastaviti, pa bolje da nam MORH plati odmah, prije nego krenu kamate, poručuje Katić. U MORH-u, pak, u provođenju odluke Ustavnog suda polaze od toga da se ona ne primjenjuje retroaktivno. To znači da će se, ne postignu li u razgovorima neki oblik nagodbe, iznos kojeg će vojni proračun izdvojiti za gradove biti višestruko veći.

No, sudeći i prema odgovoru iz MORH-a i od gradonačelnika, ta će se razlika rješavati vjerojatno pravnim putem. MORH putem Državnog odvjetništva već vodi sudske postupke protiv gradova koji su ga ovršili zbog neplaćene komunalne naknade u vrijeme kada su zakonski bili pošteđeni plaćanja, te traže povrat novca. O kolikom iznosu se radi, nisu naveli podatak u odgovoru, no saznajemo da se radi o Benkovcu, Bjelovaru i Pločama, te općini Zemunik Donji. Pozicija MORH-a oko daljnjeg odnosa prema gradovima najvažnija je i stoga to je i izuzimanje od plaćanja komunalne naknade lokalnim jedinicama inicirano upravo iz MORH-a, najprije uredbom koju je pokrenuo tadašnji ministar Ante Kotromanović, a koja je zbog primjene Zakona o komunalnom gospodarstvu koji je gradovima davao za pravo, prenesena u zakone o upravljanju državnom imovinom i o obrani.

Koliko se zbog toga ukupno sporova vodi, nema evidencije, jer je i velik broj gradova tužio državu zbog neplaćanja, a i državne institucije gradove zbog ovrha, a ti se sporovi vode na različitim sudovima. Različite su i presude u dosadašnjim praksama, pa se čuje od gradova da su ih oni dobivali, a iz ministarstava da su i oni uspijevali osporiti ovrhe. Nastavak dijaloga države i gradova oko komunalnih naknada neće biti fokusiran samo na obeštećenje, nego i na jasnije izračune naknade. U Ministarstvu državne imovine vodi se, kažu, više desetaka postupaka, odnosno žalbi na utvrđene komunalne naknade, a uglavnom se spornim drži njihov izračun, bilo da se ne navode točni podaci o katastarskoj čestici, da se za stan ili poslovni prostor ne navodi površina ili se ne prikazuje obrazac izračuna naknade po četvornom metru.

Nije uspostavljena jasna i razborita povezanost između visine komunalne naknade i parametara na temelju kojih je ona određena, ocjenjuju iz Ministarstva državne imovine. Kako bilo, gradovima nakon bitke s državnom administracijom slijede uplate značajnih iznosa važnih za obnavljanje i izgradnju komunalne infrastrukture. Samo Slunj, na čijem je području najveći vojni poligon u Hrvatskoj na kojem često vježbaju i vojnici savezničkih vojski, povećat će svoje proračunske prihode u idućoj godini s 9 na 14 milijuna kuna, i to bez odšteta za protekle godine, za koje će se još boriti.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Da li MORH može uputiti gradovima, općinama itd potraživanje naknade za osiguranje suvereniteta ili MUP policijsku naknadu za regulaciju prometa.

New Report

Close