Od kraja prošle godine svi u EU moraju se držati točno preporučenih vrijednosti

Autor: Poslovni.hr , 10. svibanj 2016. u 22:00
Odgovornost pri organiziranju putovanja imat će isključivo organizator, kaže Mravičić, Foto: Pixsell

Mravičić navodi primjer kategorizacije smještaja sa zvjezdicama.

Europska unija je donijela krajem prošle godine nove, strože, uredbe i direktive koje uređuju turističku djelatnost, a kojih se kao punopravna članica mora držati i Hrvatska. Kako je na turističkom kongresu u Makarskoj pojasnio doktor prava Ivo Mravičić, koji je inače predsjednik Turističke zajednice Tučepa, ovo je treća intervencija Unije u ovu djelatnost, nakon prve iz 1970. i one iz 1990. koja je i dalje na snazi jer će nova postati obvezna tek 2018.

“Do sada je postojala mogućnost, a i praksa, da EU daje samo okvirne direktive, a da svaka zemlja članica pojedinačno procjeni hoće li njezina turistička regulativa biti višeg ili nižeg standarda od preporučene. Sada je to ukinuto i svi se moraju držati točno preporučenih vrijednosti”, kazao je Mravičić. Kako bi slikovito opisao o čemu se konkretno radi, Mravičić navodi primjer kategorizacije smještaja sa zvjezdicama, a koji u različitim zemljama znači različitu kvalitetu. Od sada će, barem na prostoru Unije, biti točno propisano što znači da neki hotel ili apartman ima tri, četiri ili pet zvjezdica. Direktiva regulira i odgovornost pri organiziranju putovanja koja je do sada često bila nejasna.

Naime, za sva možebitna odstupanja od dogovornih uvjeta, bilo kvalitete, cijene ili nečeg trećeg, od sada odgovara isključivo organizator putovanja koji više ne može svaljivati odgovornost na druge sudionike u lancu – prijevoznike, hotelijere i sl. Novitet je i da se uvodi točno propisan izračun nematerijalne štete – Frankfurtska tablica. Ona će, između ostalog, biti orijentir sudovima pri rješavanju građanskih sporova zbog prevara u organizaciji putovanja i propisuje npr. da zbog buke u hotelu paušalna plaćena cijena smještaja može biti smanjena i za 40 posto. “U Hrvatskoj ne postoji niti jedan hotel čiji kućni red je u potpunosti usklađen sa zakonom. Ova direktiva će, s jedne strane natjerati, a s druge i pomoći, hotelijerima da usklade svoje interne propise s državnom i EU pravnom regulativom”, kaže Mravičić.

Komentirajte prvi

New Report

Close