Od 1. siječnja ukidaju se poticaji na stambenu štednju

Autor: Tin Bašić , 02. listopad 2013. u 11:53
Ministar Slavko Linić smatra da stambena štednja u Hrvatskoj nije ispunila svoju svrhu/Željko Lukunić/PIXSELL

Potez Ministarstva oštro je kritizirao HUP tvrdeći da je iz obrazloženja zakona vidljivo apsurdno nerazumijevanje sustava.

S obzirom na to da stambena štednja u Hrvatskoj nije ispunila svoju temelju ulogu a to je rješavanje stambenog pitanja građana, Ministarstvo financija je u skladu s tim stavom pokrenulo javnu raspravu o izmjenama zakona o toj vrsti štednje.

Time se ukinuti državni poticaji stambenoj štednji i to za sve uplate od 1. siječnja iduće godine. Javna rasprava bit će otvorena do 14. listopada ove godine, a predlaže se da stupi na snagu na početku 2014."Izmjenama zakona želi se otkloniti poremećaje u gospodarstvu i spriječiti korištenje poticajnih sredstva iz državnog proračuna za poticanje sustava stambene štednje koji nije ispunio svoju temeljnju svrhu, odnosno značajniju kreditnu aktivnost pri rješavanju stambenog pitanja građana", objašnjava Ministarstvo.Ističu da je taj sustav izravno ovisan isključivo o isplaćenim državnim poticajnim sredstvima, uz izostanak optimalnog omjera depozita i odobrenih kredita.

"Stoga, zbog neučinkovitosti, predloženim izmjenama ukida se poticanje stambene štednje za sve uplate nakon 01. siječnja 2014.", stoji u pozivu Ministarstva. Država je isplaćivala poticaje od 10 posto uplaćenog uloga, pri čemu je maksimalan ulog iznosio 5000 kuna godišnje po štediši. Stambene štedionice do sada su plasirale oko 3,5 milijardi kuna, a udio tih kredita u ukupnim stambenim kreditima u Hrvatskoj iznosi tek 5,5 posto te ovaj sustav nije ispunio svoju prvotnu svrhu, stoji u objašnjenju prijedloga zakona.

Iz resornog ministarstva napominju i da prosječni omjer kredita i depozita u sustavu stambene štednje iznosi 54,1 posto, što upućuje na činjenicu da štediše koriste ovaj sustav prvenstveno za štednju, povoljniju nego u bankama. Potez Ministarstva oštro je kritizirala Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) tvrdeći da je iz obrazloženja vidljivo apsurdno nerazumijevanje sustava i da tek sada sustav stambene štednje ulazi u zrelu fazu i ciklus kreditiranja. 

Komentari (5)
Pogledajte sve


ISPRAVNA ODLUKA ! Ionako je ta kamata služila za štednju svima koji
nemaju veze s planovima kupnje stana…..

Niste u pravu.
U stambenoj štednji depozitari su stambene štediše,drugih nema.Ugovor koji je
“mlađi”od pet godina ne donosi pravo na nenamjensko korištenje državnih poticaja.
Da bi mogao ostvariti punu dobit mora se biti štediša pet godina.A ta sredstva
u razdoblju štednje koristi netko za stambeni kredit.
I sada ako se ukinu poticaji štediše će povući svoju štednju.Postavlja se pitanje
kako će povući novac koji je uložem u stambene kredite na rok od deset ili dvadeset godina.Morati će čekati deset ili dvadeset godina da bi novac dobili
nazad,uz kamatu od 2 ili 3%.Da li je to još jedan oblik stare devizne štednje
kao što se dogodilo 1990.
Linić i ova vlada vjerovatno nisu svjesni da moraju pripremiti koju milijardu
kuna stambenim štedionicama da sevisiraju svoje obveze.Dakle,slijedi nova
pljačka i prevara građana.Ćak i da odustanu od ove odluke,a trebali bi,od ovog Linićevog zahtjeva šteta je već nanesena.Stvara se dodatna nesigurnost u financijski sistem.Pravna nesigurnost na svim nivoima.
Nije dobro!!!!!
sustav.

ISPRAVNA ODLUKA ! Ionako je ta kamata služila za štednju svima koji
nemaju veze s planovima kupnje stana…..

Ovo je samo nastavak urušavanja sustava.
Više ništa nije važno osim Linićevog ludovanja.

Totalno se izgubio , veli danas svi oko mene luđaci jedino ja idem u pravom smijeru.

New Report

Close