Do 2016. HGK u Hrvatskoj ukida 56 radnih mjesta

Autor: Marija Crnjak , 23. rujan 2013. u 16:31
Kreće novi sustav u kojem je i HGK, sve pod palicom Vesne Pusić/Fotolia

I počasni konzuli bit će dio novoga sustava, a ubuduće će o svom radu izvješćivati Zagreb svaki mjesec.

Početkom listopada Ministarstvo vanjskih i europskih poslova pokreće novi sustav gospodarske diplomacije u kojem će uz aktualne članove diplomatske mreže biti i počasni konzuli te vanjski stručnjaci, kao i članovi stranih predstavništava Hrvatske gospodarske komore.

Izmijenit će se i sustav nagrađivanja diplomata, koji će bodove zarađivati ovisno o broju kompanija kojima pomognu. Kako objašnjavaju u Ministarstvu, tijekom ljeta radilo se na prilagodbi sustava koji će omogućiti rad nove gospodarske diplomacije. Tako je Ministarstvu pripojen Državni ured za trgovinsku politiku, do osnivanja Vladina Povjerenstva za internacionalizaciju hrvatskoga gospodarstva.

 

Klisović

Novi sustav pridonijet će efikasnijem i sustavnijem radu

"Usporedno s radom na novom sustavu, cijelo smo vrijeme kroz diplomatsku mrežu štitili i promicali interese naših gospodarstvenika i vjerujem da su oni zadovoljni našim radom. Ovaj novi sustav, u kojem smo koordinirali sve segmente, pridonijet će efikasnijem i sustavnijem radu, a to znači i rezultatima", ustvrdio je za Poslovni dnevnik Joško Klisović, zamjenik Vesne Pusić, ministrice vanjskih i europskih poslova.

U Ministarstvu vanjskih poslova objašnjavaju kako su napravili sustav u kojem se njihova diplomatska mreža prilagodila gospodarskim prioritetima te uveli novi komunikacijski sustav putem kojeg će se pratiti svi zahtjevi gospodarstvenika, tako da će se u svakom trenutku znati u kojoj je fazi i tko je za njih odgovoran.Uvodi se i mogućnost zapošljavanja lokalnih stručnjaka na pojedinim lokacijama, u slučajevima kad se u konzultacijama s gospodarstvenicima to procijeni potrebnim.

"Lokalni stručnjaci bolje poznaju prilike u zemlji primateljici, a i njihov mandat može biti puno dulji od mandata našeg diplomata", kažu u Ministarstvu. I počasni konzuli bit će dio novog sustava, s tim da će ubuduće dobivati jasne upute iz Zagreba, te će biti obvezni izvještavati Zagreb o obavljenim aktivnostima na mjesečnoj razini ili češće, a ne samo jednom godišnje, kao dosad.

"Diplomata ćemo ocjenjivati, među ostalim, na temelju broja kompanija kojima je pomogao, broja izvoznih prilika o kojima nas je informirao, kao i jesu li gospodarstvenici zadovoljni njegovim radom", ističu u Ministarstvu, no nisu objasnili detalje novog sustava nagrađivanja. U Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) pozdravljaju "svaki potez Vlade čiji je cilj da postojeće institucije i njihova djelovanja uveže u jedan koherentan sustav". Dodaju kako je HGK kroz brojne aktivnosti u centrali te predstavništima u županijama i inozemstvu nezaobilazan partner u sustavu gospodarske diplomacije.

"To je uloga koju obnašamo kontinuirano godinama, bez obzira na različite sustave i oblike koje inicira državna administracija", zaključuju u 
Komori.

Do 2016. u Hrvatskoj ukidaju 56 radnih mjesta   

HGK reže predstavništva u regiji

Iako se u HGK hvale radom svojih stranih predstavništava, potvrdili su da zatvaraju četiri regionalna predstavništava i dvije poslovnice u BiH (Sarajevo, Banja Luka, Mostar), u Srbiji (Beograd), na Kosovu (Priština) i u Crnoj Gori (Kotor). "Težište suradnje prenijet će se na županijske komore, koje pozicijom Hrvatske u Europskoj uniji dobivaju novu dimenziju, uz nastavak dosadašnje suradnje na razini nacionalnih komora. To konkretno znači da će županijske komore preuzeti posao predstavništva", objašnjavaju u Komori, koja bi do 2016. trebala smanjiti i broj zaposlenih na razini Hrvatske za najmanje 56 radnih mjesta, s tim da nova zapošljavanja nisu predviđena.

Komentirajte prvi

New Report

Close