Očistili dugove 
i izborili 20 milijuna kuna iz Bruxellesa

Autor: Suzana Varošanec , 18. srpanj 2018. u 13:50
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Isplatili su sve predstečajne obveze prema vjerovnicima i radnicima, a lani je ostvarena rekordna dobit, i to u usporedbi s također visokim razinama dobiti u nekoliko zadnjih godina.

Glavna skupština dioničara Drvne industrije Spačva jučer održana za poslovanje u 2017., nakon utvrđivanja ostvarene dobiti u iznosu od 7,6 milijuna kuna, povod je i za poruke o kojima ovisi hoće li se tvrtka razvijati i zapošljavati, ili nazadovati. Za predloženo da se najveći iznos neto dobiti, odnosno 7,2 mil. kn raspodijeli na stavku zadržane, a ostatak prisnaži zakonskim rezervama nije se ni sumnjalo da će biti izglasana.

Ukratko, posve je to razumljiv mehanizam raspodjele za mnoge, pa i za društvo koje iza sebe u cijelosti ostavlja priču o predstečajnoj nagodbi – isplatili su sve predstečajne obveze prema vjerovnicima i radnicima, a lani je ostvarena rekordna dobit, i to u usporedbi s također visokim razinama dobiti u nekoliko zadnjih godina. Kad je o poslovnim rezultatima riječ, taj neprekinuti dobar niz, ostvaren je većom prodajom i kod kuće i vani, no tvrtka je došla do točke kad su za budućnost ključne prepreke. O toj problematici i njezinim učincima te o novom projektu s EU financiranjem, odlučio je pojedinosti iznijeti predsjednik Uprave Josip Faletar. Za daljnje korake u unaprjeđenju poslovanja u pogledu kapaciteta za 
potrebna ulaganja u nove projekte u području opreme, postrojenja i procesa, od naročite važnosti pokazuje se to što su sve predstečajne obveze podmirene.

To je najnovije stanje, a ujedno i pretpostavka na koju se čekalo slijedom nagodbe u trajanju 5 godina. Rasterećena starih dugova iz tog razdoblja, tvrtka sad može postati korisnik EU novca, što je gotova stvar i udarna gospodarska vijest za Vinkovce. Naime, kako bez cjelokupnog ispunjenja predstečajnih obveza mogućnost pristupa EU fondovima nije predviđena, doznajemo i da je ovaj sad već ex-dužnik uspio prijevremeno, prije dospijeća zadnje tranše obveza u lipnju podmiriti sve što je trebalo. To nam je službeno potvrđeno, i utoliko, daljnji izgledi tvrtke laviraju između dviju krajnosti, s jedne strane velikog novog vala zapošljavanja i s druge strane blokade razvoja i puta unazad.

 

50 tisuća

kubnih metara ugovorena ovogodišnja količina drvne mase za tvrtku

“Planovi za novo zapošljavanje u Spačvi su blokirani zbog 10 posto manje sirovine. Krajem 2017. razmišljali smo o zapošljavanju 200 radnika. Da je sve ostalo kako je, danas bismo imali više od 1000 radnika koji bi omogućili egzistenciju ne samo sebi već i obiteljima. Ovako smo prisiljeni razmišljati o otpuštanju 150 radnika. E sad, što bolje zvuči u Slavoniji ovih dana: više od 1000 ili tek 600 radnika?”, pita Faletar.

Tekuća godina, doznajemo, dosad je iznad plana, a iznosi su slični kao i lani te će rezultati biti skoro objavljeni na Zagrebačkoj burzi. Međutim, ovaj se pozitivan trend sigurno neće nastaviti, upozorava naš sugovornik.

“Spačva je blokirana u ambicioznim planovima jer za razliku od prošle godine raspolaže s 10% manje sirovine. Nju su nam uskratili Udruženje drvno-prerađivačke industrije pri HGK i Hrvatske šume kroz Pismo razumijevanja za ugovaranje okvirnih i godišnjih ugovora za kupoprodaju trupaca. Ove godine umjesto s 74.526 m³, na koliko po stupnju finalizacije imamo pravo, raspolažemo s 50.808 m³ ugovorene sirovine. Poduzeća poput Spačve, koja se dokazuju na sve zahtjevnijem europskom tržištu, kao i u lokalnoj zajednici, jer tvrdoglavo vjerujemo u opstanak i ostanak u Slavoniji, najbolji su mogući generator razvoja. Zato i ulažemo ogromne napore da se ovo štetno i nepravedno ograničenje čim prije ukine, da možemo nastaviti pozitivan trend”, kaže Faletar. Inovacija, pak, kao pozitivna priča koja ipak slijedi u Spačvi, ključna je karakteristika novog projekta razvoja inovativnih masivnih vrata od slavonske hrastovine. Spačva je nositelj projekta, razvila ga je u suradnji sa Šumarskim fakultetom u Zagrebu i Fakultetom elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija u Osijeku, i taj će se projekt sufinancirati EU novcem.

“Odobreno nam je malo više od bespovratnih 20 mil. kn od ukupno 45 mil. kn procijenjene vrijednosti projekta. Projekt će se provoditi u naredne 4 godine”, iznosi Faletar.

Da se na realizaciju neće dugo čekati pokazatelj je čini se samo događanje planirano za sutra, kad će prema našim izvorima u sklopu Savjeta za Slavoniju biti upriličeno potpisivanje ugovora između predstavnika Spačve i ministra gospodarstva Darka Horvata. U 2018. planirani investicijski zahvati iznose 50-ak mil. kn, dok je lani investirano više od 27 mil. kn. te se po važnosti ističu ulaganja u novi furnirski nož i sušionicu s peglom u furniru, jednom od 4 segmenta poslovnih aktivnosti. Krajem 2017. pustili su u rad furnirski nož vrijedan 10 mil. kn, za kojeg Faletar kaže da je najmoderniji stroj te vrste u Europi, zbog kojeg “proizvode prvoklasni furnir”. Isto toliko su uložili i u sušaru, a planiraju još 35 mil. kn u suhu doradu, novost u domaćoj drvnoj industriji kojom se u potpunosti moderniziraju proizvodni procesi kroz uštede na sirovini, skraćivanju vremena isporuke i smanjivanju škarta. Poslovni rezultati iz 2017., prema našem sugovorniku, rezultat su povećanja prodaje od 12%, kontinuiranih napora na poboljšanju efikasnosti ulaganjima u tehnologiju i obuku zaposlenika, ali i pozitivnih trendova u sektoru drvne industrije. Najviše su rasli u Rumunjskoj, gdje je Spačva otvorila tržište masivnih vrata, te u Italiji, Srbiji i Hrvatskoj zbog rasta prodaje 
peleta. v

Komentirajte prvi

New Report

Close