Očekuje se pad potrošnje 12. mjesec zaredom

Autor: Poslovni.hr/Hina , 05. travanj 2013. u 09:30
Thinkstock

Bio bi to već 12. mjesec zaredom kako potrošnja pada, ali nešto sporije nego u siječnju, kada je promet u trgovini na malo, prema izvornim indeksima, oslabio za 5,3 posto.

 Državni zavod za statistiku objavit će danas prvu procjenu prometa u trgovini na malo u veljači, a zbog rasta nezaposlenosti i pada realno raspoloživog dohotka, makroekonomisti očekuje nastavak oštrog pada potrošnje.

Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, u prosjeku očekuje pad potrošnje u veljači u odnosu na isti lanjski mjesec za 5,2 posto. Svi anketirani očekuju pad, i to u rasponu od 4,0 do 6,5 posto.

Bio bi to već 12. mjesec zaredom kako potrošnja pada, ali nešto sporije nego u siječnju, kada je promet u trgovini na malo, prema izvornim indeksima, oslabio za 5,3 posto.

„Realan pad u trgovini na malo prvenstveno je određen kretanjima na tržištu rada, odnosno rastom nezaposlenosti, padom zaposlenosti, smanjenjem realnog raspoloživog dohotka te visokom razinom potrošačkog pesimizma“, navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

Domaća potrošnja, među ostalim, slabi zbog negativnih trendova na tržištu rada.

Prema podacima DZS-a, u veljači je broj zaposlenih pao za otprilike 6.000 ili 0,4 posto u odnosu na prethodni mjesec, na 1,336 milijuna. Broj nezaposlenih porastao je istodobno za 3.400 osoba ili 0,9 posto, na 375.400.

„Osim zbog slabosti tržišta rada i pada realnog raspoloživog dohotka, u veljači očekujemo nešto veći pad trgovine na malo nego u siječnju zbog poskupljenja energenata i ubrzanja pada prodaje automobila“, navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

Oštar pad potrošnje u veljači očekuje se i zbog toga što je u prvim mjesecima prošle godine promet u trgovini na malo porastao zbog pojačane potrošnje uoči povećanja stope poreza na dodanu vrijednost (PDV), navode makroekonomisti.

Komentari (4)
Pogledajte sve


Sad se tek vidi koliko smo prethodnih godina trosili na luksuz i ono sto nam nije potrebno…

I na državne agencije i državne uhljebe koji ništa ne rade i žive na našoj grbači poreznih obveznika i još nam sole pamet i prave se bahati..
Ma ja bi to sve potjerao …dove mlade managere…platio svakog 300 000 kn mjesečno,
a sve ove parazite i sisače državnog novca lijepo uz otpremnine na biro..
Jer i dan danas nepotizam i uhljebljenje nikad nije bilo veće…pa čak ni za bivše hdz-ove vlade..

Sad se tek vidi koliko smo prethodnih godina trosili na luksuz i ono sto nam nije potrebno…

Ja cekam da uvede taj porez pa da odma tresnemo o dno,a ne da ovako tavorimo. Udri jace manijace.

New Report

Close