Očekuje se 25 posto manji urod kukuruza

Autor: Poslovni.hr/Hina , 02. listopad 2012. u 12:58
Berba kukuruza / PXL

Po prvim statističkim procjenama, u ovoj se godini očekuje ukupni prirod kukuruza od 1,3 milijuna tona, što je za 25 posto manje nego prošle godine.

Očekivani ukupni prirod kukuruza, šećerne repe, suncokreta i soje u Hrvatskoj u 2012. će biti manji nego u godini prije, pri čemu se najveći pad očekuje kod kukuruza i soje čiji će urod biti za četvrtinu manji nego prošle godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) o očekivanim prirodima kasnih usjeva sa stanjem početkom rujna ove godine.
Ti su podaci prve informacije o visini priroda važnijih kasnih usjeva koje izdaje DZS, a i oni pokazuju da će ovogodišnja suša znatnije smanjiti prinose kukuruza, soje i šećerne repe.
Po prvim statističkim procjenama, u ovoj se godini očekuje ukupni prirod kukuruza od 1,3 milijuna tona, što je za 25 posto manje nego prošle godine kada je urod kukuruza bio nešto veći od 1,73 milijuna tona.

Prosječna prinos kukuruza po hektaru u ovoj se godini procjenjuje na 4,2 tona, dok je prošle godine prosječno bio 5,7 tona po hektaru.
Pad priroda za 25 posto očekuje se i kod soje za koju prve procjene govore o prirodu od ukupno 110 tisuća tona te prosječnom prinosu po hektaru od 1,9 tona. Prošle je godine, po konačnim podacima DZS-a, prosječan prinos soje bio 2,5 tona po hektaru, a ukupna je proizvodnja bila 147 tisuća tona.

Prve su procjene DZS-a da će ovogodišnji urod šećerne repe biti za 18 posto manji od ostvarenog prošlogodišnjeg priroda. Ove se godine očekuje urod šećerne repe od 960 tisuća tona, ili 40 tona po hektaru, dok je prošle godine uz prosječan prinos od 53,8 tona po hektaru ukupan prirod bio 1,17 milijuna tona. Po podacima DZS-a, u ovoj se godini očekuje smanjeni urod suncokreta i to za 4 posto, odnosno urod od 82 tisuće tona ili prosječno 2,4 tona po hektaru. Prošle je godine ukupni urod suncokreta bio 85 tisuća tona, ili prosječno 2,8 tona po hektaru.
Iz DZS-a u priopćenju o ranim procjenama važnijih kasnih usjeva napominju kako su oni dani sa stanjem 1. rujna, dok su ratarski usjevi još u polju i iskazuju se kao realan prirod kojim će se raspolagati nakon završetka žetve s određenom vlažnosti zrna i nakon odbitka svih gubitaka nastalih tijekom žetve.

Komentirajte prvi

New Report

Close