Obalu će češljati 80 inspektora 24 sata dnevno

Autor: Poslovni.hr , 25. lipanj 2019. u 10:13
Foto: Grgo Jelavić / Pixsell

U prvih pet mjeseci inspektori su pokucali na vrata 6436 obveznika fiskalizacije te su kod njih 3970 uočili određene nepravilnosti.

U tri od četiri nadzora fiskalizacije koji su provedeni u lipnju, te približno od dva do tri nadzora koji su provedeni tijekom prvih pet mjeseci inspektori su otkrili da kontrolirani obveznici krše obveze vezane uz fiskalizaciju, piše u utorak Večernji list.

Neovisno o praznicima i uobičajenoj praksi spajanja radnih i neradnih dana tijekom lipnja, Porezna uprava ne popušta s kontrolama  pa je u toku nadzor poslovanja pekarnica, taksista, restorana i nespecijalizirane trgovine na veliko. Nadzor poduzetnika iz četiri spomenute grupacije trajat će do 3. srpnja, nakon čega će na red doći druge djelatnosti.

"Tijekom ljeta, odnosno tijekom turističke sezone…nadzori se provode s posebnim naglaskom na jadranskoj obali i otocima, svakodnevno uz 24-satnu nazočnost inspektora na terenu", kaže Valentina Lazar Landeka, viša inspektorica. U prosjeku u obavljanju nadzora fiskalizacije tijekom ljetnih mjeseci dnevno sudjeluje više od 80 inspektora Porezne uprave.

U prvih pet mjeseci inspektori su pokucali na vrata 6436 obveznika fiskalizacije te su kod njih 3970 uočili određene nepravilnosti. Ne reagira se prema svima sankcijama pa su tako inspektori prosječno svakom drugom (1799) napisali prekršajnu prijavu, ukupno 23 milijuna kuna kazne a 63 poduzetnika kažnjena su zabranom rada.

Taksisti su, zacijelo, iskočili kao rizičnija grupacija poduzetnika jer su kod njih ove godine kontrole bile više puta. Ima procjena da vrijednost poreznih utaja u taksi prijevozu godišnje iznosi oko 100 milijuna kuna, a osim taksista koji su u sustavu PDV-a ali ne izdaju račune, na tom tržištu su i brojni ilegalni prijevoznici koji ostvaruju znatan promet preko popularnih aplikacija.

Do početka ovog tjedna Porezna uprava je u lipnju obavila 585 nadzora fiskalizacije od čega su u 72 posto nadzora utvrđene nepravilnosti, piše Večernji list u utorak.

Komentari (4)
Pogledajte sve

za kunu na goli otok…za milijardu eura…orden

Zato ministarsku bulumentu puštaju na miru…

Sjever protiv juga od Tuđmana postoji
Pokradimo jug Hrvatske jer sjever emigrira

New Report

Close