Novosti u gospodarskom programu HDZ-a: Porez na dobit na 18 posto i uvođenje CROkartice

Autor: Davor Ivanković/VL, Marina Šunjerga/VL , 08. kolovoz 2016. u 14:00
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Gospodarski program HDZ-a sadržavat će i mjeru koja se naziva “WorkIN”, a odnosi se na one koji su nezaposleni ili imaju mirovinski dodatak, a ukoliko pronađu posao s minimalnim primanjima (tipa sezonsko konobarenje i sl), više ne gube pravo na naknadu za nezaposlene, socijalne naknade ili mirovinski dodatak, nego će ih i dalje primati.

Gospodarski program HDZ-a biti će predstavljen hrvatskoj javnosti za dan ili dva, ekipa koju vodi potpredsjednica HDZ-a i eurozastupnica Ivana Maletić dorađuju zadnje detalje, no već se sada zna da su se tvorci programa potrudili da program sadrži što više konkretnih mjera, a ne tek uobičajena predizborna obećanja.

Već je do sada Maletić otkrila da će, pobjedi li na izborima HDZ i njegova opcija nova vlada u drugoj godini mandata smanjiti PDV s 25 na 24%, a do kraja mandata za još jedan postotni bod, na 23%. No, Večernji list saznaje da HDZ namjerava u svom programu istaknuti ključnu promjenu, od koje su sve dosadašnje vlade zazirale, a to je – snižavanje opće stope poreza na dobit. Tom mjerom namjeravaju olakšati poslovanje cijelom gospodarstvu i vrlo je konkretna i mjerljiva, jer tu stopu HDZ planira smanjiti sa 20% na 18%.

Nadalje, u programu kojeg potpisuje ekipa Ivane Maletić, a kojeg će predstaviti novi šef  HDZ-a Andrej Plenković navodi se i da se osobni odbitak povećava sa 2600 na 3700 kuna, što je mjera kojom će doći do trenutnog porasta primanja zaposlenika.  Što se poslovanja manjih i srednjih gospodarstvenika tiče i za njih se priprema novost, jer će se pomaknuti granica ulaska u krug PDV obveznika na 300.000 kuna godišnjeg prihoda. Novost su i neke nove mjere za zapošljavanje, a važna je ona kojom poslodavac, uposli li mlade zaposlenike (do 30 godina starosti), ne plaća za njih doprinose državi na razdoblje od pet godina, a ta se pogodnost sada odnosi na sve struke, ne tek deficitarne.

Gospodarski program HDZ-a sadržavat će i mjeru koja se naziva "WorkIN", a odnosi se na one koji su nezaposleni ili imaju mirovinski dodatak, a ukoliko pronađu posao s minimalnim primanjima (tipa sezonsko konobarenje i sl), više ne gube pravo na naknadu za nezaposlene, socijalne naknade ili mirovinski dodatak, nego će ih i dalje primati. U programu se nalaze i tzv Crokartice, kojima će poslodavcima biti omogućeno da im se priznaju ispate regresa kroz spomenute kartice, a kojima zaposlenici mogu plaćati dio smještajnih i ugostiteljskih usluga na domaćim turističkim destinacijama.

Tu je riječ o primjeni modificiranog modela koji je s uspjehom isproban u, primjerice Mađarskoj. Osim ovih novih mjera, Maletić je već u najavama prezentacije programa navela da HDZ planira, do kraja mandata, osvoji li ga, ostvariti stopu zaposlenosti u Hrvatskoj od 68 posto. S obzirom da smo sada na 60 posto, to znači 180.000 novih radnih mjesta, najavila je. Kao i to da je plan da se do kraja mandata i mirovine povećaju za 5 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close