Novi zakon mogao bi donijeti velike novosti, a u ovom slučaju vozači će sami platiti nastalu štetu

Autor: Poslovni.hr , 28. svibanj 2018. u 11:15
Foto: Duško Jaramaz / Pixsell

Problem je u tome što dosadašnje zakonsko uređenje tih pitanja nije na zadovoljavajući način riješilo problem te je dovelo do neujednačene sudske prakse.

Novi Zakon o lovstvu mogao bi donijeti velike novosti, a najveća među njima je odredba kojom bi se napokon uredilo tko plaća, i u kojem iznosu, naknade štete od divljači u prometu i na poljoprivrednim površinama.

Kako piše Glas Slavonije, Vlada RH uputila je saborskim odborima prijedlog Ministarstva poljoprivrede koje, između ostaloga, predlaže da se u novi Zakon o lovstvu uvrsti članak prema kojemu vozači sami plaćaju nastalu štetu ako se nisu pridržavali prometnih pravila i prometnih znakova izričitih naredbi.

Lovoovlaštenik na čijem je lovištu nastala šteta namirivao bi štetu ako se utvrdi da je šteta nastala zbog provođenja lova. Da bi se smanjila i otklonila mogućnost nastanka štete naletom vozila na divljač, lovoovlaštenik je dužan pratiti migraciju divljači, te o tome jednom godišnje dostaviti izvješće pravnoj osobi koja upravlja cestama opisanim granicom lovišta.

Problem je u tome što dosadašnje zakonsko uređenje tih pitanja nije na zadovoljavajući način riješilo problem te je dovelo do neujednačene sudske prakse, što je u najvećem broju slučajeva rezultiralo dugotrajnim sudskim procesima neizvjesnog ishoda, ali najčešće na štetu lovaca.

Komentari (1)
Pogledajte sve

jednom godisnje posalje izvjesce i nije kriv za njegovu divljac. a vozaci se trebaju suljati po cestama i de facto uvijek biti krivi ako ih neka divljac osteti.
o hrvatistane moj

New Report

Close